Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan ta över. Moderaternas Daniel Filipsson kan komma att ta över som kommunstyrelsens ordförande efter att Alliansens budget fått majoritet i Alingsås kommunfullmäktige. Bild: Alingsås kommun

Maktskifte möjligt efter budgetbeslut

Alliansens budget klubbades igenom i Alingsås, en budget som kommunstyrelsens ordförande Joakim Järrebring (S) inte tänker styra efter.

– Jag ser ingen möjlighet att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande om jag tvingas styra med en alliansbudget, säger Joakim Järrebring.
Vid onsdagens kommunfullmäktige fick Alliansens budget majoritet. Detta efter att Alliansen först hade lagt ner sina röster i en första votering. Därefter blev SD vågmästare när den rödgröna budgeten ställdes mot Alliansens, vilket gav den senare majoritet. Något som GP skrivit om tidigare.
– Vi har en besvärlig politisk situation i Alingsås och det här visar hur ohållbart det är att styra när det inte finns en majoritet. Alliansen här har inte accepterat den ordning som finns i riksdagen att den största minoriteten styr, säger Joakim Järrebring.


Den avgörande frågan rörde de rödgrönas budgetförslag om en skattehöjning på 40 öre. Ett sätt att säkra den kommunala välfärden enligt partierna, något som Alliansen och SD sa blankt nej till.
Inom kort kommer de rödgröna ge besked om de lämnar över ordförandeposterna i styrelser, nämnder och bolag till Alliansen. En allians som i fullmäktige har färre mandat, 22 platser mot de rödgrönas 25, medan SD sitter på fyra stolar.
Kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Filipsson (M) är nöjd över budgetbeslutet.
– Vi är glada att vår budget gick igenom och att vi satte stopp för en onödig skattehöjning. Det kommer att bli effektiviseringar på cirka 1,5 procent inom förvaltningarna (cirka 33 miljoner kronor), men det ser jag inte som någon omöjlighet för en kommun som omsätter två miljarder, säger han. 


Daniel Filipsson säger sig vara beredd att ta över makten i Alingsås.
– Vi är beredda på att ta ansvar för vår budget, men än så länge ligger bollen hos de rödgröna.
Tänker du skapa en majoritet med SD?
– Något politiskt samarbete med SD är inte aktuellt, men om vi får makten så ska vi i första hand försöka skapa ett majoritetsstyre och om det inte går får vi styra i minoritet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.