Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den politiska turbulensen fortsätter i Alingsås kommun. Nu har de rödgröna lämnat över till Alliansen sedan den borgerliga budgeten röstats fram i fullmäktige.

Maktskifte i Alingsås – Alliansen tar över

Det blir maktskifte i Alingsås. Den politiska turbulensen fortsätter sedan Alliansens budget antogs av kommunfullmäktige tidigare i veckan.

I går kom beskedet, de rödgröna lämnar över det politiska styret till Alliansen och går i opposition.
– Vi har i dag gett ett samlat besked, om att vi inte kommer att styra med Alliansens budget, nu är det upp till Alliansen att presentera hur deras styre ska se ut, säger kommunstyrelsens ordförande Joakim Järrebring (S).

Under kommunstyrelsens möte för ett par veckor röstades Alliansens budget skulle fram som huvudförslag att skickas vidare till kommunfullmäktige. Där antogs den i onsdags med hjälp av röster från SD. Dagen efter beslutet sa Joakim Järrebring (S) till GP att han hade svårt att se att de rödgröna skulle kunna styra med alliansens budget.

Enligt Järrebring var alla rödgröna partier överens om att kliva åt sidan var den rätta vägen att gå, de ska nu diskutera hus samarbetet ska se ut i opposition. För sin egen del är Joakim Järrebring inte orolig, men han tänker på de kommunanställdas arbetssituation när det gäller det osäkra politiska läget i kommunen.

Alliansen är ödmjuka inför det kommande uppdraget.
– Kommunstyrelsens ordförande har informerat oss om sitt beslut att de avgår och lämnar ifrån sig ordförandeposterna, det har vi respekt för, säger Daniel Filipsson (M) kommunstyrelsens vice ordförande.
Daniel Filipsson erkänner att det blir en utmaning att styra i minoritet, men att Alliansen är redo att ta ansvar för sin budget och ta över den politiska ledningen. Enligt Filipsson ska Alliansen nu forma en politik som kommer att få gehör i fullmäktige. 
– I vissa frågor står vi långt ifrån de rödgröna, som ekonomi och tillväxt, men när det gäller infrastruktur har vi haft samförstånd över blockgränserna, säger Daniel Filipsson, som säger att det enda Alliansen kan göra är att lägga fram bra förslag för kommunen.

I kommunfullmäktige har Alliansen 22 mandat mot de rödgrönas 25, vilket gör att de i framtida beslut kommer att vara beroende av antingen SD eller något av de andra partierna för att vinna majoritet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.