Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Styret i Kungälv ser ut att tappa fem mandat.  Bild: Jonas Lindstedt
Styret i Kungälv ser ut att tappa fem mandat. Bild: Jonas Lindstedt

Majoriteten kan sitta kvar i Kungälv – frågan är om de vill

Under de senaste åren har Kungälv styrts av koalition bestående av S, MP, V, L och lokala Utvecklingspartiet. När rösterna är räknade i kommunen ser styret ut att tappa fem mandat. Trots det är de stora nog att få ny majoritet. Men att så skulle bli fallet är långt i från självklart.
– Utvecklingspartiet gick till val som enskilt parti. Min uppgift i eftervalsförhandlingarna är nu att få ut så mycket som möjligt för de 3 002 som har röstat på oss, säger Morgan Persson (UP).

Kungälvs kommun ser att ut att på många sätt följa riksdagsresultatet. Sverigedemokraterna har gått fram och får 13,5 procent medan Socialdemokraterna har backat och landar på 25,2.

Miguel Odhner (S) är kommunstyrelsens ordförande i Kungälv. Han säger att det tillbakagången var väntad.

– Det får vi ta på allvar. Vi har inte ägt agendan om framtidsfrågorna, säger han.

Trots det berättar han att han är stolt över det arbete som den sittande koalitionen har åstadkommit under mandatperioden och berättar att han är beredd att fortsätta styra tillsammans.

Moderaterna står still

För moderaten Anders Holmensköld är det med delade känslor han tittar på valresultatet. Med 20,0 procent tappar partiet inga mandat i samband med årets val. Men man går heller inte framåt.

– Jag är glad att vi har hållit ställningarna. De rödgröna har gått kraftigt tillbaka. Den nuvarande majoriteten kan sitta kvar om de vill. Men jag är inte säker på att de vill det. Vi får se om partierna tänker fortsätta att stödja en försvagad vänster, säger han.

Totalt sett har hans egen koalition med Centerpartiet och Kristdemokraterna gått fram med två mandat. Trots det har de inte mandat nog för en egen majoritet utan behöver bredare samarbeten.

– Det är på den sidan om planen som bollen ligger lite. Vi får se lite, säger Anders Holmensköld.

Helt öppet i Kungälvs kommun

Om Liberalerna och Utvecklingspartiet skulle gå över till de borgerliga partierna räcker det till majoritet. Morgan Persson berättar att de nu kommer att sätta sig och försöka få ut så mycket som möjligt av sin politik i förhandlingar med övriga partier.

– Vår inställning som parti är att vi är lojala mot våra väljare, säger han.

I Kungälvs kommun är alltså frågan än så länge helt öppen och det lär dröja en tid innan väljarna får svar på hur det kommande styret ser ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.