Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Den styrande majoriteten i Mölndal föreslår en höjning av kommunalskatten nästa år. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Majoriteten i Mölndal vill höja skatten

Majoriteten i Mölndal föreslår en skattehöjning på 25 öre. Pengarna behövs för satsningar inom skola och vård- och omsorg, säger kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M).

Både skolnämnden och vård- och omsorgsnämnden i Mölndals stad har dragits med underskott och besparingskrav har mött hård kritik den senaste tiden. När majoriteten (M, L, C, KD och MP) nu presenterar sin budget för 2020 tillförs extra pengar till nämnderna. Skola och förskola får 80 miljoner kronor i tillskott. 
– Med det här tillskottet kommer vi att skapa möjligheter att minska barn- och elevgrupperna genom att stärka bemanningen, säger Kristian Vramsten.
För vård- och omsorgsnämnden föreslås ett tillskott på 40 miljoner. För övriga nämnder finns ett generellt besparingskrav på nio miljoner samt neddragningar på 11 miljoner inom sådant som inte är kärnverksamheter.

Budgetförslaget innebär alltså också att kommunalskatten höjs med 25 öre till 20,51 kronor. Räknas landstingsskatten, som nu är 11,48, med blir det därmed en skattesats på 31,99 kronor. Kristian Vramsten, betonar att Mölndals stad fortfarande får låg skatt jämfört med de flesta andra kommuner i Västra Götalandsregionen.
– Men vi behöver också utveckla styrningen så att vi använder resurserna på bästa möjliga sätt.
Budgetförslaget innebär ett driftsresultat på närmare 62 miljoner. Det är cirka 1,5 procent av omsättningen, en nivå som rekommenderas av Sveriges kommuner och landsting, enligt Kristian Vramsten. Kommunstyrelsen ska fatta beslut om budgetförslaget 5 juni och i höst tar fullmäktige slutgiltigt beslut.