Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Maj-Britt, 83, blev rånad av fickstöldsliga

Ett gift par och deras vän dömdes i höstas till fängelse för flera grova åldringsbrott. En av de drabbade bor i Falkenberg. – Jag har blivit så osäker. Jag har inte vågat gå till en bankomat ensam, säger Maj-Britt Tellqvist, 83 år.

Tre personer, en kvinna och två män, dömdes den 19 oktober i år till fängelse för flera grova stölder i bland annat Falkenberg, Ullared och Kungsbacka, rapporterar Hallands Nyheter. Tillvägagångssättet var detsamma: De riktade in sig på äldre eller funktionshindrade personer som de stal kontanter, mobiltelefoner och smycken från. De drabbade märkte inte att de blivit av med ägodelar förrän det var försent.

Den 17 mars hade Falkenbergsbon Maj-Britt Tellqvist 83 år, flera ärenden att uträtta på stan. När hon kom hem igen och skulle lägga ur sin plånbok från väskan var den borta.

– Jag är väldigt godtrogen så jag hade min axelremsväska hängandes över axeln, de hade väl sett det. Jag skyndade mig för att spärra mitt kort, men banken hade redan hunnit göra det eftersom någon hade försökt att ta ut pengar tre gånger, berättar Maj-Britt Tellqvist.

Det visade sig att hon hade tur i oturen. Någon vänlig själ hade hittat hennes plånbok vid Pressbyrån på Stortorget och lämnat in den till polisen.

I bevisningen mot stöldligan fanns bland annat övervakningsfilm från en bankomat. Filmen visar att en 24-årig man några minuter efter stölden mot Maj-Britt försökte ta ut pengar på hennes kontokort. Han dömdes tillsammans med sin fru och vän i Göteborgs tingsrätt för stölden, men nu ogillar hovrätten åtalet. Hovrätten tycker nämligen inte att bevisningen i utredningen är tillräcklig för att knyta kvinnan och den andre mannen, en 35-åring, till brottet. Fängelsestraffet kortas med nio månader för samtliga och Maj-Britts skadestånd på 2 750 kronor faller bort.

– Jag drog en lättnandes suck att det här är över nu. Många är allvarligt drabbade. För min del blev jag av med 250 kronor och min självkänsla, säger Maj-Britt Tellqvist.

Hon tillägger:

– Men jag är omgiven av fina människor som hjälper mig, det är skönt.

Samma dag som stölden i Falkenberg inträffade tog sig trion vidare till Ullared, där de stal en mobiltelefon från en kvinna som besökte Gekås. Sedan fortsatte de sin stöldresa till Kungsbacka, där de bestal en man på 3 500 kronor. I dessa fall har trion erkänt.

Stöldligan begick flera åldringsbrott i Halland, Mölndal och Norrtälje under perioden 17 mars till 11 augusti. Dock så tog stöldturnén slut när de greps den 17 augusti. Efter avtjänat straff ska de utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år.