Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Bild: Robin Aron
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Bild: Robin Aron

Magnusson (M): ”I värsta fall kommer många att dö”

Efter beskedet om den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna i Västra Götaland är regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) orolig.
– Det är oroande för nu kommer massa människor att drabbas igen. I värsta fall även många att dö, säger han till GP.

Johnny Magnusson (M) är som regionstyrelsens ordförande högste ansvarig för Västra Götalandsregionen. Efter att smittspridningen ökat och beskedet om skärpta restriktioner presenterats på torsdagen är han orolig – men betonar att sjukvården är förberedd.

– Nu är organisationerna intrimmade på hur man kan göra. Man famlar inte på samma sätt som i våras. Sjuksköterskor och läkare känner igen sjukdomsförloppen. Ser man till skyddsmateriell är det en helt annan situation.

Samtidigt är han orolig för hur många människor som kommer drabbas, och för vårdpersonalen.

– Det som är allvarligt är hur mycket vi kan slita på personalen. Vi har en del nyckelgrupper som får ta mycket nu.

Han vill också uppmana allmänheten till att följa riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och det lokala smittskyddet.

– Ta rekommendationerna på allvar nu. Då kanske det lugnar ner sig, säger Johnny Magnusson.

Fortsatt publikstopp på 50 personer. Anders Danielsson säger att han har förståelse för vad det betyder för kultur och idrott men att man måste väga det mot vad för allvarliga samhällskonsekvenser mer publik skulle kunna innebära. Bild: Henrik Montgomery/TT
Fortsatt publikstopp på 50 personer. Anders Danielsson säger att han har förståelse för vad det betyder för kultur och idrott men att man måste väga det mot vad för allvarliga samhällskonsekvenser mer publik skulle kunna innebära. Bild: Henrik Montgomery/TT

”Belastning på alla våra sjukhus”

Under torsdagens presskonferens från Folkhälsomyndigheten talade landshövdingen i Västra Götaland till folket om hur viktigt det är att nu följa de nya lokala allmänna råd som gäller i regionen.

– Vi såg i föregående vecka en dramatisk och markant ökning av nya bekräftade fall. Nu är det oerhört viktigt att befolkningen gör allt de kan för att bryta smittspridningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Efter smittskyddsläkaren tog landshövding Anders Danielsson vid.

– Vi ser en belastning på alla våra sjukhus i länet och det måste vi ta på största allvar.

De nya allmänna råden från Folkhälsomyndigheten riktar sig bland annat till Västra Götaland som är en av de värst drabbade regionerna.

– Jag har beslutat om en föreskrift om att deltagarantalet kommer fortsätta ligga på 50 och inte gå upp till 300 som var planerat. Så det blir ingen förändring där.

– Jag vill uttrycka min förståelse för vad detta betyder för kulturen och idrotten men det måste vägas mot de stora konsekvenser det kan ge i samhället.

Fakta: Råden som införs

Allmänhet:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare:

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Råden börjar gälla från och med torsdagen, 29 oktober.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.