Magen sprack efter ingrepp

ANNONS
|

En man från Stenungsund anmäler Kungälvs sjukhus till Socialstyrelsen sedan han blivit utsatt för vad han upplever som en serie av felbehandlingar.

I sin anmälan beskriver mannen hur han fördes till Kungälvs sjukhus i ambulans i mitten av juni. På plats på sjukhuset testades han för en misstänkt stroke. När den teorin inte stämde blev han inlagd, konstant illamående men odiagnosticerad. Efter en vecka tvingade höga njurvärden fram en akutoperation.

Det visade sig att mannens blindtarm hade varit sprucken i en vecka. Två kirurger deltog vid operationen, blindtarmen togs bort och mannen skickades hem en vecka senare.

Vad läkarna då inte visste var att hans buk var kraftigt inflammerad på grund av en rad misstag vid operationen. Fyra dagar efter hemkomsten besöktes mannen av en sjuksköterska som tog bort agrafferna. Två timmar senare sprack såret och hela magen upp. Tarmarna ”välde fram” som mannen beskriver det i sin anmälan.

ANNONS

Ambulansen dröjde sedan i 40 minuter då ett annat så kallat prio ett-larm hade ringts in i samma område. Väl framme vid Kungälvs sjukhus var klockan sent på kvällen och det var 25 grader varmt utomhus. Mannens hustru fick ändå övertala läkarna, som ville vänta till morgonen, att operera direkt.

Vid den andra akuta operationen inom loppet av två veckor visade det sig att det fanns ett hål i mannens tunntarm som läkarna hade missat vid den första operationen. Avföring och var hade läckt ut vilket skapade den inflammation som fick magen att spricka. 35 centimeter av tarmen fick avlägsnas. Dessutom hade inte tarmarna lagts tillbaka rätt vid det första tillfället vilket hade fått en bit av tunntarmen att växa ihop med buken.

Mannen beskriver i sin anmälan hur han sedan låg kvar på sjukhuset i tre veckor innan han skrevs ut. Trots att han är i pensionsåldern och gick ner 11 kilo i vikt under de traumatiska sommarveckorna erbjöds han ingen form av rehabilitering.

Björn Hamborg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus, känner inte till det aktuella fallet.

– Men om uppgifterna i anmälan stämmer så är det djupt beklagligt, något sånt här ska inte få ske.

Han välkomnar en utredning från socialstyrelsen.

ANNONS

– De får bedöma om vi har brustit i våra rutiner på något sätt.

Den drabbade mannen skriver också i sin anmälan att det finns felaktigheter i hans journal. Där står bland annat att han ska ha varit nöjd med vården han fick. ”Detta påstående är inte sant. Jag är långt ifrån nöjd över hur jag har blivit hanterad under min vistelse på Kungälvs sjukhus”, avslutar han sin skrivelse.

Kungälvs sjukhus anmäldes så sent som i augusti enligt Lex maria då en operationsduk hittades i magen på en man som hade genomgått en bukoperation 2008. Duken hade blivit kvarglömd och skapade ihållande smärta i mannens mage och vänstra lår. Socialstyrelsen har ännu inte givit något utlåtande i det ärendet.

ANNONS