"Madrassfråga" leder inte till åtgärd

ANNONS
|

Det var under ett temaarbete kring kärlek, sex och samlevnad som frågan "vad kallas en tjej som ligger runt?", med det tänkta svaret "madrass", dök upp på ett prov på Östlyckeskolan i Alingsås.

Skolinspektionen beslutade att utreda händelsen efter att flera medier rapporterat om händelsen och en anmälan gjorts.

Efter att ha besökt skolan, pratat med rektor, lärare och elever har Skolinspektionen beslutat att inte göra ett ingripande.

– Skolan ska förklara och diskutera ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskap och åsikter. Att diskutera den här sortens uttryck ingår i uppdraget och det är precis vad skolan har gjort, säger Thomas Nilsson, utbildningsråd på Skolinspektionen.

ANNONS

Däremot har Skolinspektionen synpunkter på det aktuella provet.

–Det brister i skolans arbete med bedömning och betygsättning. När en lärare sätter betyg eller bedömer prestationer ska läraren utgå från kunskapskrav som finns i varje ämne. Det här ordkunskapsprovet speglar inte kunskapskraven, säger Thomas Nilsson.

Efter provet vidtog skolans rektorer åtgärder och skickade ett öppet brev till elevernas föräldrar med en ursäkt. Det var tillräckligt, enligt Skolinspektionen.

– Det vi bedömer som fel har rättats till omedelbart, säger Thomas Nilsson.

I Skolinspektionens beslut står det att en av de intervjuade eleverna berättat att "genom att diskutera de här orden, som alla pratar om, ville nog lärarna visa oss på vad orden verkligen betyder och varför man inte ska använda dem". Ingen elev kände sig kränkt i samband med ordkunskapsprovet, enligt beslutet.

ANNONS