Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Madeleine vill få bort fördomarna om hemtjänsten

Hon vill sudda ut fördomar och ändra attityder som finns kring arbetet i hemtjänsten. Madeleine Wenthe är undersköterska och ambassadör för sitt yrke. Nu är hon nominerad till Årets handledare 2019.
– Det är fantastiskt att få arbeta med människor och relationer, säger hon.

Madeleine Wenthe jobbar som undersköterska i hemtjänsten i centrala Kungälv. Vid sidan av sina vanliga arbetsuppgifter handleder hon elever från Vård- och omsorgsprogrammet under deras praktik men också äldre elever från Komvux vårdutbildning.

– Jag har arbetat med elever i elva år och det är fantastisk roligt att få lotsa dem till en bra start. Praktiken är en ju en otroligt viktig del av utbildningen, om de trivs på praktiken kommer de tillbaka som sommarjobbare eller får fast anställning, säger Madeleine Wenthe.

Marknadsför och inspirerar

Vid de årliga gymnasiemässorna representerar Madeleine hela VG-regionen och marknadsför yrket.

– Jag står sällan stilla i vår monter utan flanerar hellre runt, delar ut informationsblad och tar kontakt och pratar med så många ungdomar som möjligt. Många av dem drömmer om att bli youtubers och influensers – jag försöker att visa på andra drömmar. Ett givande jobb med frihet under ansvar där man får väldigt mycket tillbaka, säger Madeleine, som också besöker niondeklassare och berättar och inspirerar inför deras kommande gymnasieval.

Madeleines chef, Katarina Premberg, ser henne som en viktig förebild.

– Genom att visa på professionen olika delar, med allt från mediciner till teknik och dokumentering, som ställer höga krav på en undersköterska i dag så höjer Madeleine yrkesstatusen och tar död på många fördomar, säger Katarina Premberg.

Mindre städning och mer socialt

Madeleine Wenthe har jobbat i hela 24 år inom hemtjänsten. Mycket har förändrats och det till det bättre. Förr var det mycket städning, undersköterskorna i hemtjänsten piskade mattor, putsade fönster och manglade lakan.

– I dag är det mer fokus på omvårdnad och tillsyn och mindre fokus på städning. Numera kan brukarna få punkten "Socialt" beviljad och det betyder exempelvis promenad eller något fika på ett kafé beroende på deras egna önskningar. Det brukar bli mysiga stunder då de lär känna varandra bättre.

Tillsyn kan innebära att servera kaffe och en smörgås och stunds småprat men, är som alla andra uppgifter, tidsbegränsad.

"Madde – en favorit"

Leif Andersson, är en av de vårdtagare som Madeleine Wenthe arbetar hos. Under sitt yrkesverksamma liv arbetade han som grafiker och tryckeriföreståndare. Leif har nyss fyllt 85 år och i hans vardagsrum står vackra blombuketter.

– Madde och jag kommer bra överens. Hon är alltid så glad och positiv, säger Leif Andersson och kramar Madeleines hand.

Leifs dotter Åsa Neenan är bosatt i södra Frankrike. Just nu hälsar hon på och bor hos sin pappa ett par veckor.

– Båda jag och min syster är överväldigade över hur bra det fungerar med hemtjänsten. Det känns tryggt, allihop som kommer är bra. För pappa är Madde förstås en favorit, hon utstrålar så mycket energi och värme, säger Åsa Neenan.

Glad över nomineringen

Årets handledare utses av Vård- och omsorgscollege, VC-college, en certifierad, nationell samverkan mellan gymnasiala vårdutbildningar, arbetsgivare och fackliga organisationer.

Madeleine Wenthe är en av sex nominerade i Västra Götalandsregionen VC-college. I höst utser en jury vilken kandidat som går vidare till den nationella omröstningen av Årets handledare 2019, som avgörs i slutet av året.

– Jag är jätteglad över att ha blivit nominerad. Jag har ett drömyrke som jag är stolt över och det försöker jag jag visa för de jag handleder, säger Madeleine Wenthe.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.