Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Maddiva nära att drunkna i gyttja

Någon gång under natten till fredagen fastnade hästen Maddiva i gyttja. Under förmiddagen räddades hon av räddningstjänsten. – Vi drog upp henne med handkraft, säger insatsledaren Thomas Andersson.

När hästägaren på gården i Jonstorp, öster om Halmstad, skulle kalla in sina hästar under fredagsmorgonen saknades det tolvåriga stoet Maddiva. 

En stund senare hittades hon till mer än hälften nersjunken i gyttja i närheten av en plats där det anläggs bevattningsdammar. 

När räddningstjänsten anlände vid 9-tiden på morgonen var Maddiva svårt medtagen. Med hjälp av breda brandslangar började räddningstjänsten arbetet med att rädda hästen. 

– Vi har specialutrustning för den här typen av djurärenden. Med hjälp av metallstag fick vi ner slangarna under djuret, säger Thomas Andersson. 

Åtta brandmän deltog 

Efter nära två timmars slit lyckades räddningstjänsten få loss Maddiva ur lerans grepp. 

– Vi drog med handkraft för att stressa djuret så lite som möjligt. Vi var åtta brandmän som drog tillsammans med ägaren och två andra på gården, säger Thomas Andersson. 

Han berättar att djuret till en början var så svårt medtaget att det inte orkade resa sig upp. Efter att räddningstjänsten gick och hämtade gräs till Maddiva fick hon efter en stund nya krafter. 

– Vi gick och plockade lite gräs som hon fick äta. Sedan undersöktes hon av en veterinär som gav henne lite lugnade medel. Efter en stund orkade hon resa på sig och nu återhämtar hon sig i sitt stall, säger Thomas Andersson. 

Återhämtar sig i stallet 

Han berättar att Maddiva efter omständigheterna mår bra. 

– Hon hade en liten hälta på vänster bakben. Det var den sidan som hon låg på. Veterinären trodde inte att det var något allvarligt utan att det handlade om en stukning eller liknande.

Anderssson berättar att insatsen ligger inom ramen för räddningstjänstens arbete. 

– Hästar räknas som egendom och har ett ekonomiskt värde. Vi brukar ofta få lite extra uppskattning när vi åker ut på sådana här ärenden och när resultatet också blir så positivt. Vi känner själva att vi gjort något bra, säger Andersson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.