Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Bild: Anna Svanberg
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Bild: Anna Svanberg

M vill ha kvar grönblått styre i regionen

Under dagen sitter regionens nuvarande grönblåa ledning i möte om hur Västra Götaland ska styras efter valet. Moderaterna vill fortsätta regera, trots att man inte längre har majoritet.

— Jag kommer föreslå för de övriga gruppledare från de grönblåa att vi fortsätter leda verksamheten i regionen, säger regionrådet Johnny Magnusson (M) på väg in till mötet.

Hoppas kunna fortsätta

Allianspartierna och Miljöpartiet har tidigare styrt regionen med 76 av de 149 mandaten i regionfullmäktige. Tillsammans får de partierna nu 45,3 procent och lär därmed inte samla en egen majoritet. Men Johnny Magnusson menar att de grönblåa partierna ändå lär kunna fortsätta styra.

— Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill göra gemensam sak och stoppa oss så blir det bekymmersamt. Men att det skulle inträffa ser jag som mindre sannolikt, säger han.

M landar på 18, 6 procent — hur ser du på det resultatet?

— Det är inte så pjåkigt tycker jag, givet att det finns en hel del lokala partier som är med i leken och att SD går fram starkt, säger Johnny Magnusson.

Socialdemokraterna backar med 3,3 procentenheter, från 30, 3 procent till 27 men är ändå regionens klart största parti. Oppositionsrådet Håkan Linnarsson menar att Socialdemokraterna därför bör hålla i taktpinnen när det gäller att hitta en lösning för att styra regionen.

— Ja, jag tycker det rimligt att anta att det ligger lite på oss. Men vi kommer inleda samtal med alla de demokratiska partierna som sitter i regionen och se hur vi kan bidra till att skapa en stabil ledning.

Krävs stabil ledning

Med tanke på vilka utmaningar som regionen har framför sig är det viktigt att det finns ett starkt styre som klarar av att hantera till exempel växande vårdköer och sjukhusens budgetunderskott, enligt Håkan Linnarsson.

— Det ställer stora krav på den ledning som kommer till och då är det viktigt att det inte bli som i början av förra mandatperioden, med en majoritet som krackelerar. Det har varken patienterna, medborgarna eller regionen råd med, säger han.

I likhet med valresultatet på riksplanet så går SD starkt fram även i regionvalet. Partiet får, efter den preliminära rösträkningen, 12,8 procent. 2014 fick partiet 9,3 procent.

Miljöpartiet, som lett regionen tillsammans Alliansen backar kraftigt. 2014 fick partiet 8,3 procent. Stödet för MP i regionen har, i och med söndagens valresultat, krympt till 4,6 procent.

Preliminär röstfördelning i VG-regionen (2014 år valresultat i parentes)
Moderaterna 18,6 % (21,7 %)
Centerpartiet 7,6 % (6,2 %)
Liberalerna 6,9 % (7,1 %)
Kristdemokraterna 7,6 % (5,8%)
Socialdemokraterna 27 % (30,3 %)
Vänsterpartiet 9,6 % (8,3 %)
Miljöpartiet 4,6 % (8,3 %)
Sverigedemokraterna 12,8 % (9,3 %)
Feministiskt initiativ 0,8 % (0,3 %)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.