Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

M-politiker i Bohuslän vill också förbjuda tiggeri

Mats Abrahamsson, kommunalråd i Sotenäs håller med Cecilia Magnusson, moderat riksdagsledamot, som vill förbjuda tiggeri.

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot från Västsverige, menar i ett inlägg på DN Debatt att tiggeri ska förbjudas - något som bland andra justitieminister Beatrice Ask (M) avfärdar i en intervju med Aftonbladet.

Kommunalrådet i Sotenäs, Mats Abrahamsson, ger i ett Facebookinlägg sitt stöd till Cecilia Magnusson.

– Det sitter tiggare utanför våra affärer. Jag har blivit kontaktad av personer som bor nära och blir störda. I Göteborg sitter det tiggare var tjugonde meter, säger han till Bohusläningen.

Justitieminister Beatrice Ask säger i en kommentar att förbud mot tiggeri inte ligger i partilinjen. Vad säger du om det?

– Det är möjligt att det inte är i partilinjen men vi lever i en verklighet. Jag tillåter mig att ha åsikter i samhällsutvecklingen vad det än är. Det går inte att blunda för problemet.

Är Danmark och Norge en förebild?

– Vi måste titta på omvärlden och se hur man gör. Om Danmark och Norge tycker det är nödvändigt med tiggeriförbud måste vi fundera på om vi är fel ute. Vi måste ta ställning till hur vi ska hantera frågan. Om Danmark och Norge agerar måste Sverige också göra det annars kommer det ännu fler tiggare hit.

Henrik Sundström, kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla samt regionordförande för moderaterna i Bohuslän, håller inte med Mats Abrahamsson om ett förbud.

– Det är en allvarlig fråga, men partilinjen står fast. Tiggeri ska inte förbjudas, säger han. Det är deras personliga uppfattningar och det får stå för dem. Jag har svårt att ha en annan uppfattning än partilinjen.

Enstaka moderater har under dagen gett sitt stöd till Cecilia Magnusson, bland annat riksdagsledamoten Lars Beckman och kommunalrådet i Växjö Bo Frank. I maj i år uppmärksammades att Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), när han ville förbjuda tiggeri.

– Mycket av det jag grundar min övertygelse om är att vi är vid det skedet då vi provat det mesta men ingenting hjälper. Nu är det bara lagstiftning som gäller. Vi måste förbjuda tiggeri så att länderna där tiggarna kommer ifrån får verktygen att arbeta med sina problem, sade Johan Abrahamsson till GT i maj.