Arkivbild.
Arkivbild. Bild: JESSICA GOW / TT

M: Härrydas ekonomi klarar inte nya skolor

Moderaterna i Härryda kommun vill bygga om och ersätta gamla skolor. Nu hoppas de att privata aktörer kliver in.
– Kommunens ekonomi klarar det inte utan vi behöver hjälp att driva det här, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda.

ANNONS

I Härryda styr i dag de traditionella allianspartierna tillsammans med lokala Sportpartiet. Alliansen har också varit tydliga med att de vill fortsätta styra tillsammans efter valet.

Ideologiskt finns det i Härryda en klassisk skiljelinje mellan Alliansen och oppositionen vänsterut.

Till stor del rör den vad i kommunen som ska göras av privata aktörer.

Splittrat kring byggherredrivna detaljplaner

Exempelvis har styret under mandatperioden infört byggherredrivna detaljplaner. Ett system som går ut på att byggherrar själva får ta fram detaljplaner för politikerna att besluta om.

Det nya systemet oroar Socialdemokraterna som menar att det kan göra att kommunen förlorar kontroll och även driva upp markpriserna.

ANNONS

– Vi tycker fortfarande att det är lättare att planera på kommunal mark. Problemet när man kör de dubbla spåren är att markpriserna blir högre och då får man inte köpa till råmarkspris, säger kommunalrådet Patrik Linde (S).

I nuläget pågår processen med tre byggherredrivna detaljplaner. Per Vorberg menar att de hittills har varit lyckade.

– Vår förvaltning har jobbat med ganska små projekt tidigare. Men det vi gör nu är inte bara kvartersvis utan större. Då behöver vi ta hjälp av branschen. Vi får också möjlighet att ta fram fler planer själva, säger han.

Patrik Linde säger att ha inte delar Per Vorbergs bild och att det ska bli intressant att utvärdera de tre projekten.

– Jag tycker nog att vi har den kompetensen i huset. Sen kan det tänkas att den kan behöva kompletteras för de större projekten, säger Patrik Linde.

M vill ha fler privata skolor och äldreboenden

Om Alliansen får fortsatt stöd efter valet vill de även fortsätta att ta hjälp av den privata marknaden. Och inte bara när det kommer till bostadsbyggande.

Per Vorberg berättar att en stor utmaning de kommande åren är att förbättra för de barn som behöver särskilt stöd i skolan.

Kommunalrådet påpekar att vissa av kommunens skolor är omoderna och att de behöver ersättas med nya lokaler som ger andra pedagogiska möjligheter.

ANNONS

– Vi behöver bygga om våra skolor, bygga nya skolor och ersätta gamla skolor. Vi vill se att fler bygger och äger. Då slipper vi också investeringskostnader. Kommunens ekonomi klarar det inte utan vi behöver hjälp att driva det här, säger Per Vorberg.

Han menar att han inte heller är främmande för privata lösningar inom vård och omsorg.

Socialdemokraterna är kritiska till privatisering

Socialdemokraterna är långt ifrån övertygade. Patrik Linde säger att han inte alls tycker att det låter bra.

– Jag tror att kommunen är bäst lämpad för att ha skolverksamhet. Här är kommunen stark och vi vet att vi har en väldigt bra skola. Vi ska kunna ha insyn och vi ska kvalitetssäkra skolan. Skattepengar ska gå till verksamheten och inte till konton på Caymanöarna, säger Patrik Linde.

Men Per Vorberg håller inte med om att kommunen skulle vara bättre lämpad. Han påpekar även att det inte kommer att bli dyrare för skattebetalarna.

– Elevpengen är samma och ansvaret vi har som kommun är att se till att den används på ett bra sätt. Sen har vi också mark som vi kan sälja och som vi kan investera i andra saker, säger Per Vorberg.

Patrik Linde slår tillbaka och säger att en privat aktör inte kan låna pengar lika billigt som kommunen. Därför kommer driftskostnaden bli högre.

ANNONS

– Sen är det inte vårt problem att den blir högre. Men den privata aktören kommer att kräva att det blir avkastning och då skär man på något annat. På lärartätheten, bibliotek, matsal eller liknande, säger han.

Finns det inte en möjlighet att en privat aktör helt enkelt kan erbjuda lika bra kvalitet till lägre kostnad?

– Om det är så är det jättebra. Då tar vi lärdom av det och så gör vi det i den kommunala verksamheten istället, säger Patrik Linde.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS