Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Möttes av krossade fönster på Björndammens skola

Ett tiotal krossade rutor mötte barnen på Björndammens skola i Partille på fredagsmorgonen. Även glasväggarna på Björndammens hållplats hade krossats.

Saga Niiström, sex år, och hennes mamma, Jenny Niiström, möttes av krossade rutor när de kom till skolan på fredagsmorgonen.

– Barnen fick hoppa över glassplittret för att komma in i skolan, säger Jenny Niiström.

Hon postade ett inlägg på Facebook som snabbt fick flera upprörda kommentarer.

– Det är så tråkigt. Min dotter blev väldigt ledsen och rädd. Det är ingen trygghet att lämna sina barn i de sönderslagna portarna. De blir rädda, säger hon.

Rektorn på skolan, Maria Kaij Helgesen, ser ingen anledning till oro.

– Det ska ha hänt i går kväll eller sen eftermiddag. Enligt personal på fritidsgården så ringde de till väktare när de hörde att det var någon här. Men det är ett enstaka tillfälle. Det har inte hänt tidigare, säger hon.

Har ni vidtagit några åtgärder efter detta?

– Vaktmästare och annan skolpersonal sopade upp splittret på morgonen men något mer har vi inte gjort. Det får Partillebo som äger fastigheten göra, säger Maria Kaij Helgesen.

Busshållplats vandaliserad

Men det var inte bara skolan som hade skadats. Även glasrutorna på busshållsplatsen Björndammen var splittrade på fredagsmorgonen – på båda sidor av vägen.

Enligt inlägg i Facebooktråden har vandaliseringen ökat den senaste tiden.

– Det är middagsmat för oss som bor här nu. Och det är inte roligt att stå och hoppa fram för att inte skada sig på splittret, säger Jenny Niiström.

Lagats sex gånger

Enligt Västfastigheter som sköter busskurerna har Björndammens hållplats lagats sex gånger under 2019 och början av 2020.

– Sex gånger är sex för mycket men jag kan inte säga att det skulle vara en extremt utsatt hållplats, säger Patrik Skoglund som är avdelningschef för utemiljön på Västfastigheter.

Kommer ni göra någon förändring av hållplatsen för att minska glaskrosset?

– Nej, det är inget vi funderat över när det gäller Björndammen.

Han berättar att entreprenören har 48 timmar på sig att laga en skadad busskur från att den anmäls. Om en busskur utsätts för extrem skadegörelse finns två alternativ.

– Antingen plockar vi bort glaset så att det bara är ett regnskydd kvar, eller så sätter vi dit perforerad plåt. Men busskurerna är utformade att fungera som skydd mot väder och vind, och för att resenärerna ska känna sig trygga – så därför behåller vi helst glasväggarna, säger Patrik Skoglund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.