Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mördade Lisa Holm - misshandlades i fängelset

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har blivit attackerad i fängelset. Mördarens advokat uppger att hans klient attackerats med hett vatten. – Jag kan föreställa mig att man inte mår så bra om man får hett vatten i ansiktet, säger Björn Hurtig.

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius har attackerats genom att ha fått hett vatten kastat i ansiktet.

Enligt Aftonbladet, som var först med att rapportera om den misstänkta misshandeln, ska mördaren efter attacken ha flyttats från övriga interner till en avskild plats i fängelset under tiden händelsen utreds.   

Nerijus Bilevicius har dömts till livstids fängelse i både Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt för mordet på 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle den 7 juni 2015. 

Efter hovrättsdomen i februari 2016 ansökte mördaren om prövningstillstånd i Högsta domstolen, men när HD förra våren meddelade att man inte beviljade prövningstillstånd flyttades Bilevicius till från häktet i Mariestad och han avtjänar nu sitt straff i A-paviljongen i Norrtäljefängelsets så kallade sexbunker - där flera dömda sexualförbrytare avtjänar sina straff. 

Sexualsadistiskt motiv

Enligt domarna mot mördaren låg ett sexualsadistiskt motiv bakom mordet på Lisa Holm som hittades intryckt i ett 24 centimeter brett städskåp den 12 juni 2015 på gården Martorp på Kinnekulle där Nerijus Bilevicius arbetade. 

Enligt domen mördade han den 17-åriga Skövdeflickan Lisa Holm genom att hänga henne i en lada mitt emot det kafé där hon hade börjat sommarjobba i orten Blomberg. 

Mordet på Lisa Holm berörde hela Sverige och tusentals människor hjälpte till att leta efter flickan under fem sommardagar efter att hon anmäldes försvunnen vid 21-tiden den 7 juni 2015. 

Bilevicius har sedan han greps den 12 juni 2015 förnekat att han någonsin träffade Lisa Holm. Under rättegångarna som hölls i en säkerhetssal i Skaraborgs tingsrätt kunde han dock aldrig lämna någon förklaring till hur hans DNA hamnat på insidan av flickans byxor som hon hade på sig när hon hittades död. 

Utvisas när han släpps

Trots att Nerijus Bilevicius har dömts till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm har han i framtiden möjligheten att få sitt straff tidsbestämt. 

Bilevicius har dock spenderat sin sista dag som en fri man i Sverige då Göta hovrätt i februari 2016 även dömde honom till livstids utvisning från landet den dagen han avtjänat sitt straff. 

Det är oklart om Bilevicius skadade sig i attacken i Norrtäljefängelset. 

Hurtig: "Kan tänka mig att man inte mår bra"

Nerijus Bilevicius försvaras sedan våren 2016 av stjärnadvokaten Björn Hurtig, efter att mördaren valt att bryta med sin tidigare försvarare Inger Rönnbäck som företrädde honom i tingsrätten och hovrätten. 

Björn Hurtig uppger att han inte har varit i kontakt med Bilevicius efter vattenattacken. 

– Jag kan föreställa mig att om man får hett vatten i ansiktet att man inte mår så bra. Jag har inte pratat med honom och kan inte uttala mig om det. Jag har bara fått reda på att det hänt, säger Björn Hurtig. 

Advokaten uppger att han inte vet hur Kriminalvården kommer gå vidare med händelsen.

– Det är som så att det har varit intagna som tidigare har misshandlats på en kriminalvårdsanstalt. Det är samma där som i andra lägen - kan man styrka ett brott då drar en åklagare igång en förundersökning och då har man rätt till ett målsägandebiträde. Det är för tidigt för mig att säga i nuläget, jag vet för lite, säger Björn Hurtig och fortsätter: 

– Anders Eklund hade ju ett målsägandebiträde när han blev slagen i fängelset. Jag har själv företrätt andra människor, både som försvarare och som målsägandebiträde i sådana här lägen. Det fungerar på samma sätt som vanligt när en förundersökning dras igång, säger Björn Hurtig.

"På kåken kan det lätt uppstå konflikter"

Advokaten menar att det kan vara svårare att utreda brott om sker inne på anstalter bland dömda brottslingar. 

 – Det kan vara svårare att få folk att prata på en anstalt, säger Björn Hurtig.

Mördarens advokat uppger också att han inte känner till om Nerijus Bilevicius tidigare blivit utsatt för hot eller attacker i fängelset eller vem som kan ligga bakom det misstänkta brottet mot hans klient. 

– Jag har ingen aning. Jag kan bara gissa, säger Björn Hurtig.

Ett tänkbart motiv skulle kunna vara att mördaren attackerats just på grund av mordet han sitter dömd för. Samtidigt betonar Hurtig att Kriminalvården placerar fångar så att det inte ska finnas någon fara för fångarna utifrån vad de dömts för och att konflikten därför också skulle kunna röra en intern konflikt inne på anstalten.  

 – På kåken kan det lätt uppstå konflikter, säger Hurtig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.