Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölnlyckebo riskerar djurförbud

Hunden tvingades leva bland avföring och drivor av ölburkar i lägenheten, hade långa klor, var oborstad och fick sällan komma ut för rastning. En 56-årig man i Mölnlycke riskerar nu djurförbud.
I mars förra året kom det in en anonym anmälan till Härryda kommuns miljökontor om att en hund missköttes; den fick inte komma ut, måste göra sina behov på terrassen och inne i lägenheten och hade långa klor, hette det i uppgifterna som lämnades.
Djurskyddsinspektör Hans Borgvall försökte komma i kontakt med mannen, som ett par dagar senare meddelade att han var sjuk och inte kunde ta emot besök. Han vägrade att svara i telefon och öppnade heller ytterdörren när Hans Borgvall ringde på.
Några veckor senare kom mannen emellertid själv upp på kommunens miljökontor med hunden, som är en stor blandras på cirka tre år.
- Den var livlig, men ouppfostrad, var Hans Borgvalls bedömning.
Mannen ska ha förklarat att han föredrar att rasta hunden på kvällen eftersom han då slipper att möta andra hundar. I samma veva meddelade han att han att han inte vill ha några besök eftersom lägenheten är stökig.
I november kom en ny anmälan in om misskötsel - och till miljökontoret uppgav mannen att han inte var hemma den dag besöket planerades till. Ytterligare ett halvår gick innan ännu en anmälan kom in i maj i år. Hans Borgvall gjorde då ett oanmält besök, men mannen var inte hemma. På terrassen fanns en stor hög hundavföring.
Den 3 juni hade Hans Borgvall sällskap av kronofogden när han ringde på. När mannen vägrade att öppna dörren, började en låssmed att borra upp låset. Överallt i lägenheten låg högar av ölburkar, hundavföring och gamla tidningar.
- Det var nog ingen som fattade vilken misär det var där inne, säger Hans Borgvall.
Hunden, som är avmagrad, med oborstad päls och med oklippta klor, har nu omhändertagits. Efter utlåtande av veterinär avgör sedan länsstyrelsen dess öde: omplacering eller avlivning. Hans Borgvall har krävt att mannen beläggs med djurförbud.