Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

13-åriga Agnes Janocha från Mölndal lär sig självförsvar av instruktören Mikael Birgersson.

Mölndalstjejer lär självförsvar

Mölndals stad vill att unga tjejer ska lära sig självförsvar. Under höstlovet hålls därför en kurs riktad till tjejer från 13 år och uppåt. – Jag hade gärna haft självförsvar på schemat, säger Jennifer Malm, 13.

Det smäller till högt i skumgummimattan i Aktivitetens lilla gymnastiksal varje gång någon av de träningsklädda ungdomarna faller till marken. Ett tiotal tjejer har valt att lägga två höstlovsdagar på att lära sig självförsvar, och allteftersom övningarna blir mer avancerade vågar tjejerna ta ut och gå in mer för rörelserna.

Instruktören Mikael Birgersson har 36 medaljer från VM- och EM-mästerskap i kampsporten taekwondo och lär på ett enkelt sätt ut det han kan.

– Vi har fyra timmar tillsammans under veckan och det är klart att man inte kan lära sig hur mycket som helst, men förhoppningsvis fastnar en del av grejerna. Det är viktigt att tjejerna får en medvetenhet om att saker och ting kan hända när man är ute.

Han vill framför allt lära ut olika tekniker för att avstyra våldsamma situationer ute på stan. Birgersson, som jobbar som polis, berättar att tjejerna är i en känslig ålder – den när man oftast för första gången får lov av föräldrarna att stanna ute lite senare på kvällarna.

– Om någon försöker bråka med en är det bra om man kan försvara sig, säger Jennifer Malm, 13, som bor i Lindome.

Hon fick tipset om självförsvarskursen av en skolkamrats mamma.

– Jag och min kompis hade pratat om att vi ville lära oss självförsvar, och när jag fick höra om det här ville jag verkligen vara med. Jag har börjat vara ute lite mer på stan på senare tid. Ibland åker jag till Kungsbacka eller Nordstan. Skulle det hända något vill jag vara förberedd.

I dag, onsdag, tar kommunstyrelsens arbetsutskott ställning till en motion om att införa självförsvar i skolan. Jennifer Malm hoppas att hon i framtiden ska få lära sig mer självförsvar på skoltid.

– Jag väljer ju att göra det här nu när jag har lov, och jag tycker bara att det är roligt.