Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Invigningsskål. Mölndal Energis styrelseordförande Gerhard Bengtsson och företagets vd Christian Schwartz använder solpanelerna för kaffekokning.

Mölndalspanel behöver sol

Det kommunala energibolaget i Mölndal uppmuntrar sina kunder att satsa på egen solelsproduktion. Men det finns än så länge en hake.

Nyligen invigde Mölndal Energi en demonstrationsanläggning för just solelsproduktion i Åbroområdet.

- Vi vill ligga i framkant och har byggt den här anläggningen för att se hur den fungerar, berättar Mölndals Energis vd Christian Schwartz.

Den nya demonstrationsanläggningen är utrustad med tio solpaneler och har en effekt på 2 kW som beräknas ge omkring 2 000 kWh per år. Priset för anläggningen ligger på cirka 80 000 kronor.

Tanken är att de kunder som satsar på att köpa solpaneler ska kunna koppla in sig på det lokala 220 voltsnätet för att på så sätt kunna sälja sin överproducerade el vidare.

- Vi vill bidra till en bättre miljö genom att gratis tillhandahålla ett jättestort fiktivt batteri, förklarar Christian Schwartz.

Varje månad är det meningen att en kvittning ska göras som innebär att den el som mikroproducenterna har levererat kommer att dras ifrån den faktura som Mölndal Energi har skickat.

Det är dock inte helt klarlagt om det upplägget kommer att godkännas. Skattefrågan är ännu inte löst. Skattemyndigheten har nämligen vissa invändningar mot förslaget.