Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndalsbor kan snart välja privat ägt äldreboende

Det ska vara möjligt att själv välja äldreboende och privata företag ska både kunna bygga och äga. Det förslår den politiska majoriteten.

– Vi vill öppna upp för att lagen om valfrihet kan användas för äldreboende. Det är en fördel att vi kan upphandla hela bygget av äldreboendet. En privat aktör kan alltså både äga och driva det, säger Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande i Mölndal.
Ärendet på kommunstyrelsen 27 februari är en utredning som togs fram 2016 av den förra socialdemokratiskt ledda nämnden, skriver Mölndals-Posten.
– Vi valde att släppa igenom själva utförandet av förslaget. Det var en speciell majoritet då vi samarbetade med KD som var förespråkare, säger Ove Dröscher (S), tidigare ordförande i vård- och omsorgsnämnden till GP.

Han betonar att partiet inte har tagit ställning i frågan om att att införa lagen om valfrihet för äldreboenden i Mölndal. Men eftersom Alliansen ihop med Miljöpartiet har majoritet är det mycket troligt att förslaget går igenom i fullmäktige. 
Kristian Vramsten ser LOV som ytterligare ett verktyg i verktygslådan när man privatiserar äldreboenden. Han nämner det kommande äldreboende i området kring Pedagogen park, med tusen nya bostäder, som ett exempel som skulle kunna upphandlas på det sättet.
– En fördel är att det kan påverka investeringsbudgeten, men det viktigaste är att vi får en seriös kandidat.

Om lagen om valfrihet införs i Mölndal betyder det att kommunen måste godkänna alla intresserade företag som uppfyller stadens krav. Det kan leda till en överkapacitet på äldreboendeplatser. Å andra sidan kan privata aktörer välja att sälja platser till andra kommuner för att fylla sitt boende. Om aktören skulle gå i konkurs eller på grund av brister tvingas avbryta sitt avtal med Mölndals stad blir det däremot kommunens skyldighet att ordna platser till sina kommuninvånare. 

När förvaltningen utredde LOV för äldreboenden 2016 drogs slutsatsen att det skulle vara ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att få fram platser och risken för överkapacitet bedömdes som låg.
Debatten om privata äldreboenden har varit het i Mölndal. I år tog kommunen över driften av Fässbergshemmet från företaget Vardaga. Men det var rätt beslut enligt Kristian Vramsten.
– Det var en del historier och Lex Sarah-anmälningar, så det var naturligt att det inte skulle få fortsätta.  Jag anser att vi ska ställa lika höga krav på privat som offentligt driven verksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.