Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu kan du – om du vill – bli av med din gran på tomten. Bild: Patrick Sörquist
Nu kan du – om du vill – bli av med din gran på tomten. Bild: Patrick Sörquist

Mölndals stad redan ute på julgransjakt

För tidigt att tänka på julen? Inte för Mölndals stad som för 20:e året efterlyser julgranar till torgen i Mölndal, Kållered och Lindome. En metod som funkat bra i alla år. Utom en gång.

Privatpersoner som vill bli av med en gran på tomten kan höra av sig till kommunen som tar ned och transporterar bort trädet.

Det brukar inte vara några problem att få ihop de nio granar som kommunen vill ha, enligt Thomas Svensson, enhetschef naturvård på tekniska förvaltningen i Mölndal. Ofta har tillräckligt många hört av sig redan efter några veckor efter att kommunen gått ut med efterlysningen.

– Men det ska vara fina granar. En del kan ha stått skymda för solen och inte ha någon baksida, dem kan vi inte ta. Ungefär hälften säger vi nej till.

Granarna ska vara mellan nio och fjorton meter höga och ska gå att komma åt med lastbil.

– Det är viktigt att de är lättåtkomliga, de kan inte stå mitt i en skog.

Granen besiktigas först

Innan trädet fälls tar Thomas Svensson kontakt med markägaren och åker ut och besiktigar trädet. Sedan kommer personal som fäller granen och lastar det på lastbil med hjälp av en kran.

– Allt är gratis för markägaren. Det kan till exempel vara en gran som man planterat på tomten men som vuxit sig för stor och som man vill bli av med.

Innan kommunen bad invånarna om hjälp i julgransjakten gick anställda runt och letade lämpliga julgranar på kommunens mark, berättar Thomas Svensson.

– Men det tog ju längre tid och kommunen har ingen produktionsskog.

Åkte till fel adress

De senaste 20 årens metod har funkat bättre. Utom en gång då kommunen åkte till fel adress och en Lindomebo blev av med sin ädelgran.

– Vi trodde först den var stulen och gjorde en polisanmälan, berättade granägaren Sven Liedberg för GP 2007.

LÄS MER: Kommunen norpade Svens gran.

– Det var före min tid, men de hade visst åkt till nummer 101 istället för nummer 1, säger Thomas Svensson som inte tror det är någon risk att det händer igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.