Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mölndal stad satsar på lärarassistenter för att avlasta lärarna. Bild: Jerry Lövberg

Mölndals stad inför lärarstöd

Som en av de första kommunerna i Västsverige inför Mölndals stad lärarassistenter på prov i höst.

Förslaget var från början en motion från tre moderater i Mölndal, som klubbades på fullmäktiges möte i juni. M-politikerna lyfter fram flera fördelar med lärarassistenter i grundskolan, bland annat för att råda bot på lärarbristen generellt.
– Vi behöver fler utbildade lärare och då tror vi att det är viktigt att de verkligen får ägna sig åt det som de är utbildade för. Forskning visar också att just lärarkompetensen har hög betydelse för elevernas resultat, säger Johanna Rantsi (M), vice ordförande i utbildningsnämnden.
Den senaste tiden har flera utbildningar till lärarassistent startat och Johanna Rantsi tror att yrket kan locka fler att sedan läsa vidare till lärare.

Lärarassistenterna i Mölndal ska arbeta på Västerbergsskolan i Bifrost och Katrinebergsskolan i Åby under ett år och sedan ska projektet utvärderas. Tanken är att de främst ska avlasta lärarna med olika administrativa uppgifter. Enligt förvaltningen kan det handla om frånvarohantering, bokning av möten och dokumentation. Johanna Rantsi tror att det finns ytterligare områden där assistenterna kan vara till hjälp. 
– Dagens lärare har många kringuppgifter, men det är viktigt att det här sker i dialog med skolorna och att inte vi bestämmer exakt.

Enligt Johanna Rantsi har förslaget hittills tagits emot positivt inom verksamheten. Hon betonar att lärarassistenterna har sin roll och att det inte är meningen att de ska hoppa in som vikarier.
– Jag tror att det är väldigt viktigt att man håller på det. Det ska bli spännande att följa det här.