Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mölndals nya arena för återbruk tar form

Mölndals stad vill skapa en stor arena för återbruk och hållbar handel. – Vår vision är att det inte ska uppstå avfall utan att man ser allt som en resurs, säger projektledaren Andreas Svendsen.

Som GP tidigare berättat har kommunen planer på att bygga en ny kretsloppspark vid återvinningscentralen i Kikås. Tanken är att det ska bli liknande anläggning som Alelyckan i Göteborg, men Mölndals stad vill utveckla konceptet ytterligare.
– Kreativt återbruk handlar om att renovera saker så att de får ett nytt värde. Exempelvis kan man fixa en dörr så att den går att sälja igen eller så kan man göra ett bord av den, säger Andreas Svendsen.

Just nu efterlyser kommunen företag som vill vara med i samarbetet och responsen har varit positiv. Hittills har främst större aktörer inom second hand hört av sig, men Andreas Svendsen betonar att alla som har idéer om återbruk välkomnas.
– Det kan vara en app kring avfallsminimering eller var man kan hitta sådant som säljs. Just nu är dörren öppen för allt.
Planen är att samla alla aktörer i en cirka 1 500 kvadratmeter stor byggnad. Besökarna kommer till en mottagningshall där de möts av personal som hjälper till att sortera materialet. Det som kan återbrukas och säljas placeras på ett lager där företagen kan plocka saker, renovera och sälja på plats.
– Vi vill gå från ett linjärt till ett cirkulärt tänk. Förr slängde man allt på tippen, nu har vi mer förbränning och återvinning, men vi vill att saker ska komma tillbaka in i systemet. Det handlar om att förändra beteenden, säger Andreas Svendsen.

Han är övertygad om att invånarna kommer att uppskatta kretsloppsparken och säger att efterfrågan är stor. 
Förutom att jobba mer aktivt med återvinning ska den nya anläggningen också främja sysselsättning och integration. Det ska ske genom samarbete med social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndals stad.
– De arbetar i dag med kreativt återbruk och om den verksamheten skalas upp kan fler få meningsfull sysselsättning. Vi kan dessutom arbeta med integration i större grad.
Mölndals stad har avsatt cirka 32 miljoner kronor för projektet, men kommunstyrelsen har ännu inte fattat något beslut om att bygga. Andreas Svendsen hoppas att ett beslut tas under våren 2018 och att kretsloppsparken kan invigas 2019–2020.