- Det är inte säkert att det är en smart idé, men den bör belysas, säger Johnny Bröndt, ordförande (m) i Sahlgrenskas styrelse.
- Det är inte säkert att det är en smart idé, men den bör belysas, säger Johnny Bröndt, ordförande (m) i Sahlgrenskas styrelse.

Mölndals medicinakut kan läggas ned

ANNONS
|

Medicinakuten på Mölndals sjukhus ska utredas igen. Nu är personalen orolig för att mottagningen ska stängas och att det skulle få negativa följder för patienterna om endast ortopedakuten blir kvar på Mölndal.

Det är SU:s styrelse som har gett sjukhusledningen i uppdrag att utreda om en nedläggning är möjlig.

– Medicinakuten har utretts flera gånger tidigare men inte kommit riktigt i mål, säger Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör.

Han säger också att syftet bland annat är att se om det går utveckla sjukhuset mer med sikte på rörelseorgan som armar och händer.

– Studien började i januari och vi ska presentera materialet i slutet på mars till styrelsen, säger Joakim Kenndal, som inte vill spekulera i vilka förslag man eventuellt kommer fram till.

ANNONS

Patienterna till Östra och Sahlgrenska

Mölndals akutmottagning tar i dagsläget emot patienter med ortopediska sjukdomar, sjukdomar i rörelseorganen och medicinska sjukdomar.

Skulle medicinakuten läggas ner kommer patienter med medicinska sjukdomar att hänvisas till medicinakuterna på Östra eller Sahlgrenska sjukhusen.

– Det är inte säkert att det är en smart idé, men den bör belysas, säger Johnny Bröndt, ordförande (m) i Sahlgrenska universitetssjukhus styrelse.

Förra året var det nästan 13 000 patienter som sökte sig Mölndals medicinakut.

Som GP tidigare skrivit om pågår ett större arbete för att försöka korta de långa väntetiderna på stadens akutmottagningar. Enligt Johnny Bröndt är idén om att lägga ner Mölndals medicinakut en del i det arbetet. Regionen har också skjutit till pengar till en förbättrad akutvård.

Kortare väntetider ett krav

Det är redan långa köer på medicinakuterna i dag. På vilket sätt kan köerna kortas om en avdelning läggs ner?

– Det förutsätter att väntetiden blir kraftigt reducerad på de andra två stora akuterna. Om vi inte klarar det går det inte lägga ner, säger Johnny Bröndt.

Vad är orsaken till att medicinakuten på Mölndal inte lagts ner tidigare då ni har tittat på frågan?

– Det har stupat på långa väntetider och kostat för mycket. Nu har vi fått särskilda medel till akutsjukvården, säger Johnny Bröndt.

ANNONS

Det pågår ett arbete med hur akutvården på Sahlgrenska och Östra skall organiseras för att detta skall gå att genomföra. Johnny Bröndt har förhoppningar om det ska gå den här gången.

– Det jag har sett av utredningsarbete gör att jag är förhoppningsfull. Men detta kommer att ske på kanske två, tre år sikt. Eller ännu längre, säger Johnny Bröndt.

Vårdförbundets representant i SU:s styrelse Elisabeth Flygare säger sig inte ha fått signaler om oro hos personalen på Mölndals medicinakut.

– Men det väcker alltid en viss oro när sådana här utredningar sätts igång. Det har jag full förståelse för, menar Elisabeth Flygare.

Hon betonar att arbetet just har startat och att det är först när utredningsarbetet är klart som man vet om det är möjligt att lägga ner. Patientsäkerheten och arbetsmiljön för personal måste säkras menar hon.

– Ortopedakuten skulle finnas kvar på Mölndal. De patienterna är ofta äldre och har även medicinska problem. Den medicinska kompetensen måste säkerställas, säger Elisabeth Flygare.

x Läs också: Patienten kommer i andra hand på akuten

och "Inte acceptabelt med väntetiderna"

FAKTA: Många akutbesök

Antalet patienter på medicinakuterna under 2014

Mölndal 12 924; Sahlgrenska 30 467 och Östra 26 069.

ANNONS

Det totala antalet patienter på det tre stora akutmottagningarna under 2014

Mölndal 43 903, Sahlgrenska 54 443 och Östra 44 465.

ANNONS