Mölndals kommun kör bort romer

ANNONS
|

- Vad ska jag göra, ska jag bo i skogen? undrar Mihai.

I närheten av Lackarebäcksmotet, vid en slänt nedanför tågspåret, står två bilar och två husvagnar. I fordonen bor tretton personer. De har varit fler, men tre har precis åkt tillbaka till Rumänien och sex har flyttat till en annan parkeringsplats. I förra veckan fick gruppen ett brev från Kronofogden om att de ska avhysas. Mölndals stad står bakom beslutet.

De romer som är kvar är förtvivlade.

- Vi vill be kommunen att få stanna. Vår bil går inte att flytta och den här platsen passar väldigt bra för oss. Vi har ingen annanstans att ta vägen, säger Mihai.

ANNONS

De visar sin ena husvagn. Här finns tre sovplatser, ett litet hörn för matlagning och ett värmeelement. Bilen som står bredvid är tejpad framtill och har ett stort stycke plast över ena fönstret. De som bor här är rädda för att myndigheterna ska omhänderta fordonen. Stressen gör att de har svårt att sova på nätterna.

- Om de tar bilarna har vi ingenstans att bo. Denna stress, varje sekund, varje minut. De säger att jag måste flytta, men jag har ingen annan plats, säger Traian.

Under tre-fyra års tid har familjen åkt fram och tillbaka mellan Rumänien och Sverige. Den här gången har de varit här i en och en halv månad.

Ulrika Falk är samordnare på Räddningsmissionen och engagerad i ärendet. Hon säger att de ska försöka överklaga beslutet om avhysning.

- Det här är skamligt. Nyligen lade regeringen fram en vitbok om hur romerna har behandlats i Sverige under 1900-talet. Nu bortser man från historien och gömmer sig bakom regler. Samtidigt som man bjuder in och ber om ursäkt till etablerade romer, behandlar man romer från andra delar av Europa på samma sätt som man har gjort förut, säger hon.

Mihai, Traian och den övriga familjen säger att de har varit noga med att inte skräpa ner på platsen. De uppfattar inte heller att någon i området skulle ha irriterat sig på deras närvaro. Tvärtom är många väldigt trevliga, de säger hej när de går förbi och några har lämnat kläder och varm mat åt dem. Samma sak när de tigger och samlar burkar i centrala Göteborg på dagtid.

ANNONS

- De är jättesnälla. Några säger "kom hem till mig, ta en dusch och ät mat", säger Traian.

De får ihop 100 eller 150 kronor per person och dag. Så mycket som möjligt skickar de hem till familjen i Rumänien. Där är några äldre släktingar kvar, tillsammans med de minsta barnen.

- Det är svårt att lämna familjen hemma, men vad ska jag göra? säger Traian. Det är för barnens skull vi kommer hit, vi skulle aldrig ha kommit om vi hade haft en bättre situation i Rumänien.

Per Delin, säkerhetschef på utvecklingsenheten på Mölndals stad, har undertecknat beslutet om att avhysa romerna.

- I den lokala ordningsstadgan finns omnämnt att camping eller det som liknas vid camping bara får ske på anvisad plats och under anvisad tidsperiod.

Han säger att det fanns en grupp i området redan förra året. Nu i vår har kommunen sett att de boende här har blivit fler.

- Den här etableringen utgör en sanitär olägenhet såtillvida att det inte finns några möjligheter att urinera eller att över huvud taget sköta sin hygien. Därför blir det matavfall och annat avfall på platsen. Vi har säkert fått 30-40 samtal från boende i området som tycker att det här är väldigt obehagligt, att det är skräpigt och en sanitär olägenhet. Det är grunden till avhysningen, säger Per Delin.

ANNONS

Enligt honom har kommunen tidigare avhyst irländska asfaltsläggare, men det är första gången romer får ett avhysningsbesked.

Vart tycker du att de ska ta vägen?

- Jag tycker att de ska hem till Rumänien. Det är det rumänska samhället som ska ta hand om sina egna invånare.

Och om det inte gör det?

- Då har vi problemet kvar, i en annan svensk kommun eller på annan plats i Mölndal.

Det är inte första gången läger likt det i Mölndal måste bort. Före jul tackade runt 40 romer från ett tältläger i Borås ja till en gratis bussresa hem till Rumänien. En del av dem återvände snart.

I Högdalen, i södra Stockholm, revs ett tältläger i vintras. Mellan 50 och 150 romer bodde där. Även de fick ett erbjudande att åka buss hem, men få tackade ja. Många av romerna flyttade i stället vidare till Huddinge.

.

Brevet från Kronofogden

Romerna i Mölndal ska vara borta från platsen onsdagen den 9 april klockan 08.00.

Här är delar av brevet från Kronofogden, varifrån Mölndals stad har sökt hjälp med avhysningen:

"Svarandena ska omedelbart upphöra med otillåten bosättning samt genast avflytta med husvagnar fordon och övriga tillhörigheter.

Om svarandena lämnar området omedelbart och frivilligt, före deadline se ovan, kommer kostnaderna inte att bli större än 600 kronor per person vilket avser Kronofogdemyndighetens avgift. Om svarandena inte lämnar området frivilligt kan Kronofogdemyndigheten komma att omhänderta deras tillhörigheter inklusive fordon. Fordonen samt övrig egendom kommer att bärgas/transporteras bort och förvaras i tre månader och därefter säljas på auktion alt skrotas/slängas. De saker som inte är möjliga att förvara samt den egendom som saknar ekonomiskt värde kommer omgående att slängas."

ANNONS
ANNONS