Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tand tandläkare tänder.  .Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Tand tandläkare tänder. .Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Mölndals kommun för snål med tandvård

En man i 50-årsåldern har fått rätt mot Mölndals kommun: Det är inte att tillgodose skälig levnadsnivå att vägra tandvård i form av en bro.

Mölndals socialnämnd avslog en ansökan från mölndalsbon i 50-årsåldern som sökt bistånd för att kunna sätta in en löstand förankrad i en av hans egna tänder, en så kallad bro.

Den sociala nämnden sa nej, med motiveringen att en kostnaden för en bro, 3 909 kronor, inte rymdes i den akuta tandvård som mannen hade beviljats stöd för.

Detta håller inte förvaltningsrätten med om. Efter att ha redogjort för mannens förhållanden, konstaterar rätten att "kostnader utöver de för en löstagbar protes är att betrakta som skäliga".

Förvaltningsrätten påpekar vad som står i socialtjänstlagen: akuta åtgärder är ofta provisoriska och kräver efterföljande behandling för att ge en mer permanent effekt. Därför är det inte rimligt att begränsa rätten till bistånd för tandvård till enbart akut sådan.

"Nämnden bör i regel grunda sin bedömning på behandlande tandläkares val av åtgärd och vad denne anser vara nödvändig tandvård."

Dock går inte förvaltningsrätten med på åtgärden som mannens tandläkare anser är den bästa på lång sikt: en implantatbehandling, för 24 327 kronor.

Detta förklarar förvaltningsrätten med att utredningen inte visat att implantat är nödvändigt för en fungerande tuggyta eller av sociala skäl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.