Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ser framåt. "Vi ser Balders byggplaner som en följd att utveckla Eklanda", säger planeringsutskottets ordförande Stefan Gustafsson (S). Bild: Martin Björklund

Mölndal bygger ut vid den egna gränsen

1 500 nya bostäder planeras i ett befintligt kontorskomplex och på ytorna runtomkring. Politikerna har nyligen gett klartecken för en plan i gränsområdet mellan Mölndal och Göteborg.

I västra Eklanda, granne med Änggårdsbergen och ett stenkast från köpcentret 421 i Högsbo ligger det kontorskomplex som SCA lämnade i december. I somras skrev GP om bostadsföretaget Balders planer om att bygga om lokalerna till cirka 300 lägenheter och nyligen gav politikerna i kommunstyrelsens planeringsutskott klartecken till att påbörja planeringen för området omkring. En plan som ska kunna ge ytterligare 1 000– 1 200 bostäder.
– Vi vill knyta ihop dagens Eklanda med Högsbo och Göteborg. Tanken är att vi ska bygga flerbostadshus på de ytor som i dag består av parkering och ängar, säger Erik Lavehall, affärs- och produktutvecklare hos Balder.

Med stor sannolikhet kommer det att byggas både bostads- och hyresrätter samt en del kontorslokaler. Därutöver ska Mölndals stad stå för bygget av en skola samt förskolor.
– Det ger oss möjlighet att komma i kapp med skolbehovet i Eklanda, säger Stefan Gustafsson (S), ordförande i planeringsutskottet.
Ytterligare ett stort och nybyggt område som planeras i Mölndal. Ingen risk för växtvärk?
– Vi har en långsiktig strategi att växa med 1,5 procent per år. Vi försöker planera så att vi ska växa jämnt, men många gånger blir det förskjutningar så att vissa projekt blir klara senare och andra tidigare.
Vilken är den största utmaningen kring just västra Eklanda?
– Kollektivtrafiken. Balder har talat om att till viss del bygga studentbostäder och då måste vi ha en väl fungerande kollektivtrafik när folk flyttar in. Där för vi redan en dialog med Västtrafik.

Tidsplanen är att de första lägenheterna i kontorshuset ska stå inflyttningsklara 2019, medan de nybyggda husen får vänta med inflyttning till 2021 och senare, då detaljplanearbetet för dessa förväntas pågå under 2018-19. 
– Jag tror mycket på det här området. Det är nära Änggårdsbergen och all form av service samtidigt som det är cykelavstånd till Göteborgs och Mölndals centrum liksom havet, säger Erik Lavehall.