Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnären Helena Wikland Skårbratt är årets kulturpristagare i Kungsbacka.

Mångsidig konstnär prisas

Årets kulturpristagare, Helena Wikland Skårbratt, startade med fem elever 1999. Nu får över hundra konstelever årligen pröva på att måla och teckna, dreja keramik och trycka grafik i hennes atelje.
- Jag bölade hela kvällen. Av glädje!
Så beskriver Helena Wikland Skårbratts sin reaktion då hon för en vecka sedan fick besked om att hon utsetts till årets kulturpristagare i Kungsbacka.

Många Kungsbackabor har kunnat glädja sig åt Helenas konstnärliga arbete med barn och ungdomar. Varje höst är det nämligen stor utställning på Kungsmässan. Då visas hundratals verk som hennes elever arbetat med under året.

Hennes ateljé och konstskola finns i en källarlokal i Alléskolan och dit strömmar eleverna, mellan 6 och 21 år, för att lära sig grunderna i teckning, måleri, keramik- och grafikframställning.
- Jag lär ut teknikerna, sedan får alla arbeta på sitt eget sätt. Inget är fel och det behöver inte vara perfekt. Huvudsaken är att man själv tycker om det, beskriver Helena sin pedagogik.

Alla är också välkomna till hennes konstskola. Hon tar emot särskoleelever, som då ska komma utan sina personliga assistenter. Hon har märkt att eleverna är friare i sitt skapande när de inte har assistenten bredvid sig.

Hennes egen väg till konsten har varit minst sagt krokig. Under sin skoltid var hon mycket intresserad av att måla och teckna.
- Min mamma tyckte att jag skulle bli konstnär och min teckningslärare föreslog sitt eget yrke.

Under många år arbetade hon som fritidsledare, men "gick i väggen" och blev sjukskriven. Hennes konstintresse, som hon uttryckt i vävning och textilarbeten efter skoltiden, hjälpte henne upp på banan igen och i dag tycker hon att hon har god balans i livet med konstkurser för både unga och gamla samt eget omfattande skapande.

För första gången var hon i år med i Konstliv Halland. Hennes ateljé stod öppen för besökare runt Kristi himmelsfärdshelgen.
- Det kom runt 70 personer varje dag och tittade på min konst. Jag hade räknat med många fler och köpt in massor med frukt, ost, kaffe och bullar att bjuda på. Det får jag bjuda på nu på lördag i stället. Alla är välkomna att fira kulturpriset tillsammans med mig mellan klockan 11 och 15.