Många asylboenden avvecklas

Antalet asylsökande minskar kraftigt. Därför tvingas Migrationsverket att stänga ner många boenden med kort varsel.

ANNONS
|

I våras räknade Migrationsverket med att omkring 60 000 personer skulle söka asyl i Sverige under 2016. Utifrån det planerade de sin verksamhet och gav klartecken till flera nya boenden. Men nu visar deras juliprognos att antalet asylsökanden bara uppskattas att bli hälften så många – 34 500 stycken.

Skälet är inte att människors behov av att söka skydd här minskat, utan att det är svårare att ta sig till norra Europa. Anledningarna är ökade gränskontroller, överenskommelsen mellan EU och Turkiet och en minskad framkomlighet längs västra Balkanrutten.

– Med färre asylsökande i Sverige minskar också behovet av boendeplatser, och minskningen kommer troligtvis fortsätta under hösten, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket.

ANNONS

I slutet av juli beslutades därför att ett hundratal asylboenden ska avvecklas, varav 21 stycken i den västra regionen. Samtliga ska vara avvecklade i november, men många av dem redan i september.

Alla Migrationsverkets avtal för tillfälliga asylboenden löper ut under hösten. I våras inleddes därför en ny upphandling för alla som vill driva asylboenden under de kommande åren. Avtalen skulle ha tecknats i juli och börja gälla den 21 september, men upphandlingen överklagades i 19 av 21 län. Just nu är ärendet uppe i förvaltningsrätten och innan de tagit ett beslut kan inte Migrationsverket teckna några avtal. När man nu samtidigt stänger ner ett stort antal asylboenden kan det uppstå ett glapp om den nya upphandlingen inte är färdig när de tidigare boendena tvingas stänga.

Totalt kommer över 6 000 asylsökanden att behöva flytta innan den 20 september. Migrationsverket vet ännu inte var personerna kommer att placeras. I första hand försöker man att hitta ett boende i samma enhet och därefter i samma region. I värsta fall kan de behöva leta efter nya platser nationellt.

– När vi placerar om personer försöker vi ta hänsyn till barnfamiljer och personer som har jobb eller praktikplatser på orten. Men tyvärr kommer också några av dem behöva flytta, säger Alexandra Elias.

ANNONS

Vissa barn som ska börja skolan till hösten har redan varit på introduktion på sina nya skolor. Kommer deras familjer också behöva flytta till nya städer?

– De kan behöva flytta, men vår ambition är att det i så fall ska ske innan skolstarten så att barnen kan börja terminen i sina nya skolor.

Fakta: Asylsökande i väst

  1. I Hallands och Västra Götalands län finns omkring 14 000 boendeplatser för asylsökande.
  2. Platserna är fördelade på ett hundratal asylboenden, varav 21 stycken ska avvecklas.
  3. När man flyttar personer tar man främst hänsyn till deras familjesituation och hälsotillstånd, samt om de har jobb eller praktikplatser på orten.
  4. Flera av boendena som ska avvecklas har bara haft verksamhet i några månader.
  5. Några av asylboendena som kommer att läggas ner i regionen är Skara stadshotell, Bokenäs spa i Uddevalla och Eja-Märtas Gård i Varberg.
ANNONS