De ledande politikerna i Kungsbacka vill sänka bostadsmålet till 500 nya bostäder per år. Bild: Lasse Edwartz
De ledande politikerna i Kungsbacka vill sänka bostadsmålet till 500 nya bostäder per år. Bild: Lasse Edwartz

Målet för bostadsbyggandet sänks i Kungsbacka

Den politiska ledningen i Kungsbacka vill sänka målet för nya bostäder till 500 per år. Men frågan splittrar Alliansen.

ANNONS
|

Under flera år var målet 500 planerade bostäder per år. Men i slutet av 2015 beslutade kommunfullmäktige i Kungsbacka att höja det till 700–800, vilket förvaltningen arbetat mot de senaste åren.

Det har lett till att kommunen behövt göra kostsamma investeringar när det gäller kommunal service, som förskolor, skolor och äldreboenden. Därför måste utbyggnadstakten nu bromsas, enligt kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M).

– Det skapar stora skulder för kommunen. Vi bedömer att 500 nya bostäder är en rimlig nivå och med det målet fortsätter vi att vara en expansiv kommun.

Frågan diskuterades nyligen på kommunstyrelsens arbetsutskott, i samband med att kommundirektören kommer att få uppdraget att ta fram ett nytt bostadsförsörjningsprogram för de kommande åren. Politikerna sa då ja till att sänka målet. Men ledamöterna var inte eniga, S ville ha en konsekvensanalys och L yrkade på ett mål på 650 planerade bostäder om året.

ANNONS

– Jag förstår att vi behöver hålla igen lite men det är orimligt att sänka så mycket när vi har många grupper som behöver en bostad. Det handlar bland annat om unga som vill flytta hemifrån, om personer som skiljer sig och nyanlända. Vi måste bygga fler hyresrätter och försöka hålla nere priserna, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

Enligt henne skulle det gå att bygga i områden där det i dag finns överkapacitet inom skolor och förskolor.

– Vi måste tänka smart så att vi inte behöver bygga så mycket nytt. Vi har sådana områden, exempelvis Särö och Kullavik.

Frågan ska slutligen avgöras i kommunfullmäktige senare i vår.

ANNONS