Anki Lindahl visar Barbro Andersson upplevelserummet där de boende kan söka ro.
Anki Lindahl visar Barbro Andersson upplevelserummet där de boende kan söka ro.

Måhaga äldreboende invigt

ANNONS
|

På fredag fick Birgit Nyström och Tage Hallberg, den stora äran att klippa invigningsbandet för det nya Måhaga. På tre år har Kungsbackas äldsta äldreboende förvandlats till ett av de modernaste.

Inga boende har evakuerats från äldreboendet under byggnadstiden, verksamheten har hela tiden varit igång. Något som fungerat över förväntan, enligt Tea Hwit, enhetschef.

-Det har varit en byggarbetsplats under flera år och de äldre har tvingats flytta runt. Det har gått utan större problem, snarare har det varit så att de boende blivit upplivade av att ha byggarbetarna här.

Alla boende har nu en egen lägenhet med ett litet pentry, balkong och ett stort badrum med plats för rullstol. Varje enhet har en inglasad veranda med en konstgjord braskamin för trivselns skull. Utanför finns en öppen terrass med utemöbler och krukväxter.

ANNONS

Sinnenas trädgård, som anlades för några år sedan, har blivit förödd av arbetsmaskiner. Den ska återskapas på ny plats med doftande färgrika växter för att stimulera olika sinnen.

En av demensavdelningarna har fått ett upplevelserum, inrett med badkar, en säng, en soffgrupp, där de boende kan söka ro.

För att göra det lättare att orientera sig används olika kodfärger i hela äldreboendet. Lägenhetsdörrarna är röda och runt toalett och handfat i badrummen sitter färgat kakel.

-Vi har jobbat mycket med miljön och lagt oss vinn om att färgsätta korridorer och trappor med kontrastfärger, dels för att skapa harmoni, dels för att göra det lättare för de gamla att hitta, berättar Tea Hwit.

Måhaga startade som ett fattighus i början av förra seklet. En del av den ursprungliga grunden finns fortfarande kvar i huvudbyggnaden. Mögelangrepp och dåliga arbetsförhållanden för personalen var den direkta orsaken till att anläggningen fick byggas om.

Även personalens utrymmen har fått en ansiktslyftning. I dag finns omklädningsrum, konferensrum och personalmatsal.

Det kommunala bostadsbolaget, Eksta, äger Måhaga och bolagets vd, Lars Tirén är nöjd med arbetet som gjorts.

-Det har fungerat otroligt bra. Då de boende stannat kvar så har byggkostnaden kunnat hållas nere, säger han.

ANNONS

Fakta: Måhaga äldreboende

ANNONS