Schack matt – de orden har Lars Månsson, 91, fått säga flera gånger när han besegrat sin motståndare i schack. Nyligen vann han veteranklassen i Kungsbacka schackklubb.
Schack matt – de orden har Lars Månsson, 91, fått säga flera gånger när han besegrat sin motståndare i schack. Nyligen vann han veteranklassen i Kungsbacka schackklubb.

Mästare med matta motståndare

ANNONS
|

Schackbordet på Lars Månssons matsalsbord i villan i Kungsbacka har fått en viss patina. Det är välanvänt, men samtidigt mycket omsorgsfullt behandlat. Samma sak gäller klockan som mäter hur lång tid varje spelare får grunna på ett drag.

– Schackbordet är 50 år. Det står framme så gott som dagligen, berättar Lars Månsson.

Den före detta byggnadsingenjören har levt ett ganska inrutat liv om uttrycket tillåts. Han började flytta pjäserna redan som sexåring.

– Det var mina morbröder som lärde mig spela. De var väl hyfsade och jag förlorade i början. Men sedan vann jag för jämnan. Jag var sju år när jag spöade dem första gången. Det hade de lite svårt att ta i början, säger Månsson.

ANNONS

Han har deltagit i SM ungefär 20 gånger och vunnit sin klass vid något tillfälle.

– Men jag har aldrig spelat i högsta klassen. Däremot har jag deltagit i klass ett, vilket väl är ganska skaplig nivå. Jag hade i varje fall tre klasser under mig.

I mars fyller Lars Månsson 92 år. Han är ofta nere i Kungsbacka schackklubbs lokaler. Där får han en dos spänning samtidigt som det blir en fika och snack med klubbkamraterna.

– Vi tar inte själva spelet så jätteallvarligt numera. Det är minst lika roligt, om inte roligare, att sitta ner och snacka över en kopp kaffe. Jag brukar försöka hjälpa de yngre i klubben. Några råd har man väl alltid efter dessa år. Den yngste i klubben är åtta år, vi har mötts några gånger, säger Lars Månsson.

Nyligen vann han veterantävlingen i Kungsbacka schackklubb. Han mötte ett gäng ungdomar i sammanhanget. Den näst äldste är tio år yngre än Lars.

Schackmästaren är väldigt vital och hänger lätt med i samtalet. Han berättar också att han har en ”ganska vass dator”, som han brukar försöka besegra i schack.

– Jag kan verkligen rekommendera det till alla äldre: Börja med schack, då håller du dig i trim. Det är alltid sunt att få tänka en stund varje dag, säger Månsson.

ANNONS

Han delar också ut sitt viktigaste råd för att lyckas i djungeln av torn, löpare och bönder:

– Man måste kunna kombinera i spelet och tänka flera drag framåt.

ANNONS