Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevalla tingsrätt.

Män krävde oskyldig mamma på 10 000

När "kompisen" inte kunde betala en skuld på 10 000 kronor krävdes i stället hans mamma på pengarna. Två yngre män har nu dömts till fängelse i två respektive fyra månader.

Kvinnan, som är bosatt i Trollhättan, är mamma till en yngre man som har missbruksproblem. På grund av detta har han en skuld på 10 000 kronor. Skulden hade tagits över av en av de nu dömda männen, en 22-åring från Uddevalla.

I februari i år ville 22-åringen kräva in skulden och begav sig därför till den skyldige "kompisens" adress i Trollhättan. Han tog med sig den andre nu dömde mannen, en 29-åring och även han bosatt i Uddevalla.

22-åringen kände dock inte till att "kompisen" var skriven på sin mammas adress under tiden som han bor på ett behandlingshem. Därför var det mamman som öppnade när det ringde på dörren. Hon försökte hindra männen från att komma in i bostaden, men situationen var hotfull och hon kände att hon inte hade något annat val än att låta dem komma in.

22-åringen var mycket aggressiv och hotfull. 29-åringen försökte flera gånger lugna honom. Eftersom kvinnans son inte var hemma ville 22-åringen ringa honom. Efter en hetsig diskussion per telefon där sonen bland annat hotades med att han skulle få halsen avskuren avslutades samtalet. Under tiden som de väntade på att sonen skulle ringa tillbaka för att ge dem namnet på en person som skulle betala pengarna till 22-åringen tog denne kvinnans mobiltelefon.

De letade även igenom sonens rum och hittade en dator som de också tog. Mamman invände att det var skolans dator, men det brydde de sig inte om. Efter 45 minuter gav sig männen iväg. De tog med sig både telefon och dator.

När männen greps av polisen någon vecka senare hittades även narkotika och dopingmedel hemma hos 22-åringen. I förhör har han uppgett att han inte minns något av besöket hos kvinnan. 29-åringen säger att han följde med den yngre mannen för att driva in en skuld och att de letade igenom ett rum. Men någon telefon eller dator kommer han inte ihåg.

Tingsrätten dömde på tisdagen 22-åringen för utpressning, försök till utpressning, ringa narkotikabrott och två fall av ringa dopingbrott till fyra månaders fängelse. Han förekommer sedan tidigare under fem avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast i oktober 2013 för bland annat misshandel till skyddstillsyn med samhällstjänst.

29-åringen döms till två månaders fängelse för utpressning. Han frias för utpressningsförsök. Vid den senaste händelsen väntade han på att börja avtjäna ett sex månaders fängelsestraff för brott som begicks 2013.

Tillsammans med 22-åringen ska han betala ett skadestånd på 4 980 kronor till Kunskapsförbundet Väst som den stulna datorn tillhörde. De ska även betala 12 500 kronor i skadestånd till mamman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.