Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tre, till synes oberoende av varandra, händelser har skett under läsåret. Då har vuxna försökt locka med sig barn från skolområden i Alingsås kommun. Bild: Gorm Kallestad/TT

Män försökte locka med förskolebarn – tredje incidenten på mindre än ett år

I slutet av maj försökte främmande vuxna locka med två förskolebarn från skolgården. Det är den tredje liknande händelsen i Alingsås kommun på knappt ett år. Men eftersom brott inte kan styrkas utreder polisen inte händelsen.

För knappt två veckor sedan började två vuxna personer prata med två barn på en förskola i Alingsås kommun. Barnen stod på insidan av gårdens staket, medan de vuxna stod på utsidan.

De vuxna personerna ska då ha försökt få barnen att följa med dem, vilket barnen inte gjorde utan valde i stället att säga till en ur skolpersonalen.

Föräldrarna på skolan informerades om händelsen.

– Det är viktigt att vi informerar våra vårdnadshavare så att vi i förskolan och skolan tillsammans med vårdnadshavarna kan hjälpas åt att prata med barnen om vikten att aldrig gå med någon man inte känner, säger Helena Balte, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås kommun.

Det är den senaste av tre liknande händelser i kommunen under läsåret där vuxna har försökt locka med sig barn från skolgårdar.

– Så vitt jag vet är de helt oberoende av varandra. När en sådan här sak sker skapas oro bland vårdnadshavare, personal och till viss mån hos barn. Då är det viktigt att vi pratar ihop oss och arbetar tillsammans, säger Helena Balte.

Helena Balte. Bild: Alingsås kommun

Läs även: Göteborgsskolorna köpte väktarhjälp för över sex miljoner

Utreder inte brott

Kommunen gör nu en översyn av utomhusmiljöerna på förskolor och skolor i kommunen och samtliga händelser har polisanmälts.

– Men vi har inget ärende på det, eftersom det inte har skett något brott än, säger Lotta Jofjord, kommunpolis i Alingsås.

Hon förtydligar att prata med barn inte är förbjudet, men att polisen har en dialog med skolan, säkerhetschef och förvaltningen.

– Jag har full respekt för att man som förälder blir jätteorolig och vi tar absolut situationen på fullaste allvar.

Tipsa polisen

Om man ser en bil eller person som man reagerar på uppmanar Lotta Jofjord till att lämna tips till polisen. Hon vill också att man är försiktig med vad man skriver om och delar på sociala medier för att inte oriktiga uppgifter ska spridas.

Lämna tips kan du göra via polisens hemsida eller på telefon 114 14.

Vid pågående händelser ska man dock alltid ringa 112.

Polisen går inte ut med något signalement på personer eller bilar i samband med händelserna, eftersom man inte kan styrka att något brott har skett. Lotta Jofjord betonar att man snarare ska vara observant på beteenden.

– Stirra dig inte blind på någon som ser ut på ett sätt, utan som beter sig på ett sätt som gör dig misstänksam. Då ska man reagera.

Läs även: Våld och hot vardag i grundskolan – en stadsdel sticker ut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.