Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Mäktig mötesplats i Mölndal

Barnen är i fokus i nya stadsbiblioteket som andas nyfikenhet och öppenhet. Invigningen ska firas en hel vecka med ett fyrverkeri av aktiviteter.

Stadsbiblioteket ska inte bara vara en plats där man lånar böcker utan siktar på att bli en central och viktig mötesplats i Mölndals nya innerstad. Här ska finnas möjlighet till barnteater, workshops, författarsamtal, sagoläsning och spontana aktiviteter som exempelvis poetry slam. 


De stora glaspartierna som utgör väggarna släpper inte bara in mycket ljus utan är också ett uttryck för den transparens och tillgänglighet som biblioteket ska utstråla. 
– Ingen ska missa vad som händer på biblioteket. Vi vill sudda ut gränsen mellan inne och ute, säger Annika Stedner, förvaltningschef för kultur och fritid.  
Ett konkret exempel på det är en trappa i aktivitetstorget på insidan som ska fortsätta på torget på andra sidan glasväggen. 


I det nya biblioteket har barnavdelningen fått mycket större plats och specialbyggts efter barns behov med krypin och läsmöjligheter i barns nivå, skapande verksamhet i en ateljé, berättarrum och torn från vilka barn kan blicka ut över biblioteket.
– Vi vill möta barn där barn är. De ska själva kunna nå böckerna men också få utlopp för sina rörelsebehov. Vi vill vara ett bibliotek för de nyfikna, vidga berättelsen och visa på olika sätt att ta sig an en berättelse, säger bibliotekschef Britta Olsson. 


En skillnad mot det gamla biblioteket är att här finns många små grupprum och sociala ytor som kan anpassas efter olika program och aktiviteter. Förhoppningen är att det nya ska sjuda av liv och att Mölndalsbor och besökande i alla åldrar ska hitta hit. Meningen är att invigningsveckan, som blir en mindre festival med inte mindre än 150 programpunkter, ska visa på lokalernas potential. Det blir musik, dans, sagor, trolleri, bingo, nätverksträffar, workshops och inte minst läsecirklar och möjlighet att träffa författare och Mölndalsprofiler. 
Jonas Hassen Khemiri kommer liksom Ninni Schulman och Björn Ranelid. Den senare kommer till och med att viga ett Mölndalspar som vunnit en tävling i Mölndals-Posten. 


Totalt läggs 300 000 kronor på invigningen varav staden står för två tredjedelar och resterande satsas av Mölndalsbostäder och externa aktörer.
– Det är mycket pengar men vi tycker att Mölndalsborna är värda det, säger Annika Stedner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.