Lyxiga Liberty på Tjolöholms slott

Lyxiga tyger, siden och sammet i dova färger och handtryckta tapeter. När Blanche Dickson byggde sitt sitt drömhem, Tjolöholms slott, valde hon det mesta av inredningen från det exklusiva varuhuset Liberty i London.

ANNONS
|

Historien om det trendsättande varuhuset och den konstintresserade slottsdamen berättas i årets slottsutställning.

Tjolöholms slott i engelskinspirerad tudorstil började byggas 1898 och stod klart 1904. Blanche Dickson som byggde slottet var änka efter den förmögne Göteborgsköpmannen James Fredrik Dickson.

– Blanche var en kvinna med både smak och pengar som visste vad hon ville. Hon skapade något eget och hon gjorde annorlunda och mycket modiga val, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Kvicklund och hennes medarbetare var nyfikna och ville veta mer om varför fru Dickson gjorde som hon gjorde – och åkte till Libertys arkivarie i London.

ANNONS

– Där förstod vi hur världsunika Liberty-interiörerna på Tjolöholm är. Troligen finns det inte något annat hus i världen med så stor originalinredning från Liberty bevarad, säger Karin Kvicklund.

Jugendstil

Arts and Crafts-rörelsen uppstod som en konstinriktning i Storbritannien under andra halvan av 1800-talet och hade stort inflytande på hantverk, arkitektur och inredning.

– En stil som anammades av såväl Artur Liberty, grundaren av varuhuset och Blanche Dickson. Jugendstilen, de böljande linjerna och stiliserade blom- och växtmotiv återfinns i hela slottet.

Tio av slottsrummen har originalinredning med gardiner, möbler, friser, mattor och snidade trädetaljer från Liberty. En hantverkare och en förman från företaget bodde och arbetade på Tjolöholm under nästan två år för att färdigställa rummen på plats.

– Libertys ledning, som besökte oss i höstas för att planera utställningen, var förtjusta och en aning överrumplade. De hade inte alls förstått omfattningen av inredningen, säger Karin Kvicklund.

Högsta kvalitet

På skrivbordet i slottsbiblioteket ligger ett bilduppslag från en av Libertys Dress and decoration-kataloger från tiden före det förra sekelskiftet. I fönstren hänger ljusbruna sammetsgardiner med påsydda band. Bakom skymtar vita skyddsgardiner som skyddar tyget mot dagsljus.

– Gardinerna har tagits ner för tvätt men har annars hängt här i mer än hundra år så kvaliteten är fantastisk, konstaterar Karin Kvicklund.

ANNONS

Utställningen, som invigs på lördag och pågår året ut, är gjord i samarbete med Liberty och Fashion and Textile museum i London. Museet visar originalkläder från slutet av 1800-talet från Liberty. I utställningen ingår även en Liberty-shop med varor från dagens Liberty.

– Vi har skapat ett rum, en tolkning av Liberty som det var då och med varor av samma karaktär: orientalistk keramik, japanska kimonos, tyger och schalar, säger Karin Kvicklund.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS