Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lysekil kan få äventyrsbad

Just nu händer det inte så mycket när det gäller den planerade satsningen på hotell, spaanläggning och nya bostäder i norra hamnen i Lysekil. Men detta betyder inte att projektet stannat av. Just nu undersöks förutsättningarna att bygga ett nytt äventyrsbad.

– Detta är en tanke som vi jobbar vidare med just nu och det handlar om en utveckling av den spaanläggning som vi haft funderingar på under en tid. Jag tycker det är viktigt att värna om den historia som Lysekil har när det gäller bad.

Det säger Per Mangelus, som bland annat driver företaget Norra Hamnstranden AB som arbetar med att utveckla den norra delen av Lysekil. För tio år sedan presenterades planerna på att skapa en helt ny stadsdel i norra hamnen för första gången. Vid denna tidpunkt fanns det ett par äldre och delvis tomma industribyggnader i detta område av Lysekil. Sedan dess har det hänt en hel del.

– Arbetet med Norra Hamnstranden fortsätter som planerat men det tar tid att skapa en helt ny stadsdel, säger Peter Mangelus. Det handlar om att göra denna satsning i samråd med boende, kommunen och det lokala näringslivet. Det behövs en viss tid för att projekt som har med samhällsplanering ska kunna mogna.

2008 gavs plantillstånd för Norra Hamnstranden som sträcker sig från före detta Skandiaverken till den plats där företaget Wiab tidligare höll till.

– Det handlar fortfarande att bygga nya bostäder och lokaler för verksamhet varav ett nytt hotell är en del av detta, säger Per Mangelus. Det finns även tankegångar på en spaanläggning. Funderingarna på ett äventyrsbad är något som vi diskuterar just nu.

En yta på omkring 12000 kvadratmeter ska tas i anspråk och det kan bli aktuellt att fylla ut 2500 kvadratmeter i havet. Satsningen beräknas kosta cirka 700 miljoner och en ytterligare intressent i detta projekt är norrmannen Hallgrim Thon som också äger Fram Foods gamla fabrik i södra hamnen.

Arbetet med att bygga nya bostäder, något som skett i etapper under ett antal år, fortsätter som planerat. Detaljplanen för det så kallade Bansviksbrottet är nyligen klart, även där planeras det för nya bostäder.

– Jag hoppas vi kan börja utbyggnaden under nästa år.

Per Mangelus avvaktar nu höstens kommunval och hoppas på ett fortsatt bra samarbete med de nya politikerna i kommunen.

– Det brukar alltid bli lite lugnare när valet närmar sig, säger han.

Utbyggnaden av Norra Hamnstranden beräknas sätta igång 2016.