Gör poddradio. Nike Swärd går sista åter på IT-gymnasiet i Göteborg. I framtiden hoppas hon på att starta ett eget produktionsbolag. Bild: Lisa Henricson
Gör poddradio. Nike Swärd går sista åter på IT-gymnasiet i Göteborg. I framtiden hoppas hon på att starta ett eget produktionsbolag. Bild: Lisa Henricson

Lyfter hbtq-frågor i Gaypodden

ANNONS
|

– Vi har en intressant historia att berätta. Jag har gått från att vara tjej till kille och sedan tillbaka, säger 18-åriga Nike Swärd från Kållered.

Hon berättar att hon alltid känt att något var "fel". Nike lekte bara med killar och när hon blev tonåring började hon läsa om transpersoner. Hon kände igen sig och bestämde sig för att bli kille. Nike bytte namn till Theodore och påbörjade en utredning för att få påbörja en hormonbehandling då hon fyllt 18 år. Men när hon fick samtalet om att det var dags att sätta igång insåg Nike att det inte var rätt beslut.

ANNONS

– Jag hade grubblat mycket den sommaren. Jag var också och badade i bikini, något jag inte gjort på två år eftersom jag inte ville visa min kropp. Så då kanske jag förstod att jag inte vill förända mig självs.

Hon bytte namn igen och återgick till att vara tjej. Under tiden som Theodore träffade Nike flickvännen Alexandra Malmlund, som bor i Stockholm. De har stöttat varandra under Nikes resa och nu vill de även vara ett stöd för andra i liknande situation. För ett halvår sedan startade de Gaypodden och varje vecka spelar de in ett nytt avsnitt.

– Vi pratar om egna erfarenheter, exempelvis hur en transutredning kan gå till. Vi har även haft med våra mammor som gäster och de fick berätta hur de ser på det här.

Inför lanseringen funderade Nike en del på hur reaktionerna skulle bli. Men hittills har Gaypodden, som bland annat finns på Spotify, fått mycket positiv respons.

– Vi har bara fått hejarop. När vi startade fanns ingen liknande podd så vi fyllde ett tomrum, säger Nike.

Hon vill inte avslöja några lyssnarsiffror, men berättar att hon och Alexandra får många mejl och frågor om råd, som hur man kommer ut eller gör ett namnbyte. Tanken är att fortsätta bjuda in gäster för att diskutera hbtq-frågor.

ANNONS

– Det finns mycket okunskap kring ämnet. Vi tycker också att det är viktigt att visa att det är okej att ändra sig när det gäller könsbyte. Jag var själv väldigt bestämd, men jag hade fel.

Fakta: Hbtq

  1. Hbtq är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.
  2. Transperson är ett begrepp för personer som bryter mot samhällets normer för kön och könsidentitet. Gemensamt för transpersoner är att deras könsidentitet inte stämmer överens med det juridiska kön de hade vid födseln.

Källa: www.transformering.se

ANNONS