Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Lyckan är att åka per vagn

Artisten, komikern och skådespelaren sadlade om och blev spårvagnsförare för en dag. Per Andersson tilldelas Göteborgs spårvägars kulturpris 2017 och får ge namn åt en egen spårvagn.

– Det här är drömlikt, fantastiskt. Om jag hade varit yngre hade jag nog dabat, men nu får det bli ett glädjetjut i stället. Jag har ingen aning om det över huvud taget går att toppa för det här händer egentligen inte, säger än mer än vanligt uppsluppen Per Andersson när GP träffar honom vid vagnhallen i Gårda, samtidigt som han får se den spårvagn som nu pryds med hans namn.

Motiveringen lyder: "Per tilldelas priset för att han på bästa sändningstid, i allt i från debatter till duetter, visat hur äkta göteborgsk käftslängdhet ska låta. Och för att han med en humor präglad av värme bjuder in alla till att skratta i en tid då vi verkligen behöver det." 
– De som inte bor här förstår nog inte hur stort det är. Men spårvagnar, Liseberg och Ullevi är ju symbolen utåt för stan. Och nu får jag vara med på den resan.

Sedan ett par år tillbaka bor han med familj i Täby norr om Stockholm. Mycket på grund av att det är där de flesta jobben inom teater och tv finns. Men det var i Mölndal och tvättstugan i Balltorp som karriären inleddes för att via skolteater, Mölndalsrevyn och en egen uppsättning på Stenhammarssalen ta klivet vidare till de flesta av landets tv-underhållningsprogram och diverse teater- och musikaluppsättningar. Men en återkommande scen i den tidiga karriären var faktiskt ombord på diverse spårvagnar.
– En gång var vi ett gäng som åkte. En av oss gick fram och ropade "biljettkontroll" och då svarade vi andra med ett påhittat slagsmål inne i vagnen. En annan gång sa en kompis som också agerade kontrollant: "Jaså, du har inte biljett. Då sjunger vi för dig". Och så ställde vi andra oss upp och sjöng. Det var lite som Dolda kameran, fast på den tiden var det ju ingen som filmade.

Även Per har mötts av sång på spårvagnen då han efter en sen kväll gick ombord och ett gäng ungdomar svarade med att sjunga "Göteborg är staden på G" som Per själv skrivit och framfört med Grotescogänget på scen och i SVT. 
Favoritlinjen är annars linje 4 från Mölndal, tidigare med Saltholmen som slutdestination, numera Angered.
– Det är den jag har åkt mest och känner bäst. Den består av en lång raksträcka där man möter Göteborg och Liseberg i fjärran. Eller Mölndalsbro om man åker åt andra hållet. Den kan jag starkt rekommendera.

Göteborgs spårvägar har delat ut kulturpriset sedan 1996. I fjol styrde Anna Mannheimer sin vagn från Gårda till Drottningtorget och bland pristagarna finns även Håkan Hellström, Maria Lundqvist och Galenskaparna och After Shave. Dessutom namngavs 150 spårvagnar 1992, däribland Per Andersson-favoriten Sten-Åke Cederhök.
– Det har ju hänt ett par gånger att jag har gått på Sten-Åke Cedehöks vagn trots att jag inte ska åt det hållet. Kanske för att få lite inspiration, eller bara för att få känna.

Nu ingår du i en celeber skara som fått ge namn till spårvagnar. Hur tänker du kring det?
– Det var faktiskt det första jag tänkte på. Sten-Åke, Sonya Hedenbratt och Hagge Geigert. Det är jäkligt coolt. Vem vet, kanske att någon i framtiden väljer att gå ombord på mig om han eller hon känner sig nere och behöver muntras upp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.