Lyckad seglarfest trots regn och blåst – se den unika drönarfilmen

Det har varit både regn och blåst under årets upplaga av Tall Ships Races i Halmstad. Men trots vädret har det varit ett lyckat evenemang, utan allvarliga incidenter, menar projektledaren Carina Jacobsson.

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Under tisdagen lämnar fartygen som deltar i Tall Ships Races Halmstad, för att gå i parad mot Tylön innan de fortsätter mot Trelleborg.

– Vi är jättenöjda. Vi har haft många fartyg och en stor bredd på utställare, matmöjligheter och artister. Det har varit en härlig stämning och besökarna verkar nöjda, säger hon.

Ville locka lika stor publik som 2011

Inför evenemanget satte man målet att locka en minst lika stor publik som när TSR anordnades i Halmstad 2011. Då uppgick antalet unika besökare till 149 000. Hur många det blev i år är dock oklart i dagsläget, enligt Jacobsson.

– Det är svårt att mäta eftersom vi inte säljer några biljetter. Vi tittar på möjligheterna att ta reda på hur många telefoner som befann sig i området för att få fram en siffra, säger hon och tillägger att det även kan bli aktuellt att räkna besökare med hjälp av flygfotografier.

ANNONS

Ruskigt väder

Även om det under evenemanget blev en del sol har det stundom också varit ruskigt väder, som under söndagen när uppträdanden som skulle hållas på Ocean Stage antingen fick ställas in eller flyttas på grund av blåsten. Huruvida vädret påverkat antalet besökare har Carina Jacobsson inga uppgifter om. Klart är dock att många valde att trotsa rusket.

– Det har varit mycket folk. Den uppslutningen som vi hade under fredagens spöregn trodde vi nog inte att det skulle bli, säger hon.

Arrangörerna har haft daglig kontakt med bland annat polis och räddningstjänst som funnits på plats på evenemangsområdet. Carina Jacobsson berättar att man bland annat fått rapporter om några fallolyckor och ett bortsprunget barn som snabbt återfanns. Men i det stora hela har det varit lugnt längs med Nissan.

– Det har inte varit några allvarliga incidenter och det är vi väldigt glada för, säger hon.

Tekniska problem

Förutom väderrelaterade bekymmer har det även uppstått en del tekniska problem. Överlag har dock evenemanget flutit på bra, tycker projektledaren som framför allt är nöjd med samarbetet mellan alla inblandade aktörer.

– Samverkan mellan kommunen, polisen, räddningstjänsten, Röda korset och Försvarsmakten har verkligen fungerat på ett bra sätt, säger Carina Jacobsson som även vill ge en eloge till alla föreningar och volontärer som varit engagerade i evenemanget.

ANNONS

Fakta: Fem ställen att spana från

GP:s systertidning HP rekommenderar fem utsiktspunkter på Söndrumslandet att se de 50-tal seglande fartygen och båtarna när de lämnar Halmstad efter 14.30 i dag.

1.Spritkullen vid Stenhuggeriet/Grötvik.Vyn över bukten ges från en bergknalle 20 meter över havsytan. Det går att ta sig dit med bil, via Stenhuggerivägen. Annars kan man följa en stig från Grötviks hamn, som leder upp till höjden intill stenbrottsbranterna.

2.Tyludden.Också på hög nivå och man bör ställa sig nånstans mot Tjuva-hålan till, eftersom fartygen tänker vika av söderut mot Kullen. Rymliga parkeringsplatser finns vid Tjuvahålsvägen i Tylösand.

3.Långenäsudden.Sticker ut i bukten, med bra utsikt. Ett par hundra meter på vägen innan Grötviks hamn finns en grusväg som börjar med en kogaller och som leder ned till strandängarna.

4.Grötviks hamn.Pirarmarna och en mängd andra platser är bra att stå på.

ANNONS