Lyckad flytt av flodpärlmusslan

ANNONS
|

– Det är en succé, säger Niklas Wengström, biolog på Sportfiskarna, när han hittar larver från flodpärlmussla på gälarna hos de öringar han och hans praktikanter plockat upp i vattendraget i Rommelanda.

Förra sommaren flyttade Sportfiskarna vuxna flodpärlmusslor från Ale till det vattendrag i Kungälv där det tidigare funnits bestånd men som nu försvunnit. Niklas Wengström och hans praktikanter är i en ravin för att titta till de flyttade musslorna men också för att se om de förökat sig.

Rickard Edvinsson, som studerar fiskevård vid Blekinge folkhögskola, Ramsi Said, som studerar biologi på Göteborgs universitet och Elias Källman från Herrljunga som praoar hos Sportfiskarna, plockar upp öringar ur ån. De ska undersökas för att se om de infekterats med larver men de ska också mätas och vägas.

ANNONS

Sedan 1600-talet har flodpärlmusslan fiskats för sina pärlor. Men i och med att bara en av 2 000 musslor bär på pärlor blev bestånden med tiden allt färre. I dag är den starkt utrotningshotad och fridlyst sedan 1994.

– Den var hårdvaluta på den tiden, så det bedrevs säkert mycket tjuvfiske, säger Niklas Wengström.

Och det är inte bara fisket som hotat flodpärlmusslan. I en rapport från 2008 från Länsstyrelsen i Västernorrland listas igenslamning av vattendrag, jordbruk och skogsbruk som ett stort hot. Men även det faktum att vattendragen genom åren rensats från stenar och grus har gjort det svårt för värdfisken, öring eller lax, att hitta ställen att vara på vilket i sin tur lett till att bestånden haft svårt att föryngra sig.

Gänget hittar alla musslor de satt ut, vilket är ett gott tecken. Flera av fiskarna som undersöks visar sig vara höginfekterade. Det innebär att de bär på flera tusen miljoner larver. Några ska nu odlas fram.

– Gött, fan vad kul. Det här ökar chansen att snart få ett gynnsamt musselbestånd här, säger Niklas Wengström och ler stort.

I början av majrapporterades att odlad flodpärlmussla för första gången planterats ut i svenskt vatten.

ANNONS

– Det är mycket hög dödlighet bland odlade musslor, men det är det även bland de naturliga. Bara en av 100 miljoner larver blir till musslor som överlever till vuxen ålder. Men då släpper varje hona två till fyra miljoner larver varje reproduktionsår. Och i ett vattendrag inte långt härifrån finns det cirka 30 000 musslor varav hälften förmodligen är honor. Det blir många larver. Så föryngringen fungerar där, säger Niklas Wengström.

Fakta: Flodpärlmussla

  1. Flodpärlmusslan är en sötvattenmussla som lever i flera av Sveriges vattendrag. Hanen släpper ut sina spermier som sugs in i honan och befruktas. Under ett par veckor utvecklas larver i honan som hon sedan släpper ut i vattendraget. Där infekterar de öring och lax, genom att sätta sig på gälarna. Där växer de till musslor i ungefär tio månader, sedan lämnar de fisken och gräver ner sig i bottnen i vattendraget.
ANNONS