Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler göteborgare väljer att föda i Varberg. "Folk är mer pålästa i dag", säger Barnmorskan Sara Nyberg på BB i Varberg.

Lugnet lockar dem som väntar barn

På Hallands sjukhus i Varberg kommer var femte födande kvinna från ett annat län. Lugnet lockar.

Väggarna är målade i ljust blått och alla rum har två sängar, platt-tv och egen toalett med dusch. I anslutning till förlossningsrummen finns också en liten spa-avdelning med badkar och levande ljus. I korridoren är det tyst.

Hit kommer par körande ända från Stenungsund för sin förlossning. De senaste åren har andelen patienter från andra län ökat, och barnmorskan Sara Nyberg märker att blivande föräldrar har börjat göra mer aktiva val.

- Folk är mer pålästa i dag, de söker efter fakta och läser omdömen om olika kliniker på familjesidor, säger hon.

En grupp som kommer till Varberg är förlossningsrädda kvinnor. Sara Nyberg tror att de ser en chans till bättre stöd från personalen här, och att de uppskattar den lite lugnare miljön. Dessutom är de rädda för att inte få plats på förlossningsavdelningarna i Göteborg, och tycker att det känns tryggare att välja Varberg direkt.

- Under visningarna är det bara Göteborgsmammorna som frågar "Händer det någonsin att ni behöver neka en mamma?". För dem är det en stor fråga. Jag känner mig ledsen över att man har den rädslan när man väntar barn, säger Sara Nyberg.

I praktiken är det dock en mycket liten del kvinnor från Göteborgstrakten som skickas till andra sjukhus på grund av platsbrist. Enligt Henrik Almgren, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska, hänvisades cirka 100 kvinnor till andra sjukhus under förra året. Detta kan jämföras med de drygt 10 000 som födde barn inom Sahlgrenskas verksamhet samma år.

Henrik Almgren tycker att systemet med att skicka iväg kvinnor generellt fungerar bra.

- Det är aldrig bra ur ett enskilt perspektiv, för den födande kvinnan och hennes partner, men ibland är det fullt och då måste vi av medicinska skäl vidta åtgärder och skicka kvinnorna till andra sjukhus. Då är det tacksamt att andra sjukhus kan ta emot, det gäller framför allt Borås och Varberg.

Ett par som tidigt bestämde sig för Varberg är Hanna Ohsol och Jesper Svensson. De ligger på ett familjerum inne på sjukhuset och tar igen sig med dottern Freia, knappt fyra timmar gammal.

- De flesta som vi känner har valt Varberg. Det är fräscht här och personalen ska vara bra, säger Hanna Ohsol.

- Och man får stanna kvar, säger Jesper Svensson som kanske hade fått åka hem om de hade fött i Göteborg.

Under natten ringde de faktiskt till Mölndals sjukhus, Hanna hade väldigt ont och behövde hjälp med smärtlindring. Där var det fullt och personalen hänvisade till Varberg.

- Det har varit jättebra här, vi har fått den hjälp vi behöver och de har haft tid för oss, säger Hanna Ohsol.

FAKTA: Kvinnor som hänvisas till andra sjukhus

På Sahlgrenska universitetssjukhuset, där Östra och Mölndal ingår, förlöstes totalt 10 133 kvinnor år 2013.

Samma år hänvisades cirka 100 patienter från Göteborgsområdet från Sahlgrenska till andra sjukhus på grund av platsbrist på förlossningsavdelningarna.

Under samma period hänvisades cirka 20 patienter till Sahlgrenska från Borås, Varberg och Skövde av samma anledning.