Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Åtminstone sex hot har riktats mot Kronan i Trollhättan sedan skolattacken.

Lugnare på Kronans skola efter attacken

I stort sett alla, såväl elever som lärare, har valt att stanna kvar på skolan efter attacken. Dörrarna till skolan är fortfarande låsta och en vakt finns kvar. Men skolarbetet är i full gång.

– Det finns en ökad samhörighetskänsla och en ömsesidig respekt för varandra, säger Djeno Mahic, rektor för Kronans skola Trollhättan.
I stort sett alla, både elever och lärare har valt att stanna kvar på skolan och gå vidare efter attacken på skolan den 22 oktober förra året. En del elever som hade bytt skola innan knivdåden har valt att komma tillbaka igen.
– De upplevde att det var på Kronan som de fick den hjälp de behövde. Det handlar bland annat om studiehandledningen och arbetet med språk och kunskapsutvecklande undervisning, säger Djeno Mahic.

Det har också blivit lugnare på skolan efter attacken, enligt rektorn. Kränkningar som förekom tidigare har i stort sett upphört. Man är mer uppmärksamma mot varandra och tar hand om varandra på ett bättre sätt. 
– Vi har till och med blivit mer sammansvetsade efter attacken, säger Djeno Mahic.
Det finns, liksom tidigare, problem med arbetsron i klassrummen och här finns en del arbete kvar att göra.
– Det är klart att mycket fokus har legat på annat än ren undervisning det här halvåret, säger Djeno Mahic. Men det finns en enorm och imponerande styrka hos personalgruppen som hela tiden ser eleverna i första hand.

Efter morden på skolan har Trollhättans kommun fått ekonomiskt stöd från Skolverket för särkskilda utbildningsinsatser. Lärare och skolledning får hjälp med hur de kan möta elever och utveckla undervisningen efter attacken.
– Vi jobbar med att återgå till vardagen så som vi vana vid den, säger Djeno Mahic. Samtidigt är vi uppmärksamma på om någon elev behöver något speciellt. 
Alla på skolan drabbades svårt av attacken. Förutom skräcken som själva händelsen innebar har de också att bära sorgen efter de som föll offer för mördaren. 
 

Ett omfattande arbete med krisstöd inleddes första dagen. Varje familj ska sedan ha kontaktats av elevhälsan för att kartlägga behoven.
– Vi följer noggrant elevernas frånvaro. Men just nu ser vi inget onormalt. Frånvaron ser ut ungefär som den brukar så här års, säger Djeno Mahic.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.