Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig nekades ledigt för att hälsa på mormor

Snart 6-årige Ludwig och hans familj skulle hälsa på mormor i Singapore. Men numera råder skolplikt även för sexåringar – och Ludwig fick inte ledigt.
– Han går i förskoleklass. Då borde reglerna inte vara lika strikta, säger Ludwigs mamma Therese.

Samma dag som Therese Söderström Olsson åkte in till BB för att föda sin äldste son Ludwig fick hennes sambo ett nytt jobb. Lyckligtvis var Therese mamma Veronica på besök i samband med sitt barnbarns födsel.

– Hon hjälpte mig jättemycket, tog hand om honom när jag behövde vila och kom in till mig när han skulle ammas. De fick ett jättestarkt band, berättar Therese.

Numera bor mormor Veronica i Singapore eftersom hennes man fått jobb där. Ludwig går i förskoleklass.

I våras började familjen planera för ett besök i Singapore. De har inte råd att åka under lovtider eftersom priserna enligt Therese går upp trefaldigt då. I stället var planen att åka i januari och vara borta två veckor. Alla elever kan få vara lediga tio dagars ledighet per läsår, men eftersom resan till Singapore tar totalt 18 timmar och innebär sju timmars tidsskillnad ville familjen vara borta lite längre än så.

Therese Söderström Olsson med familjens katt Alva. Bild: Mia Höglund
Therese Söderström Olsson med familjens katt Alva. Bild: Mia Höglund

Priserna steg

Sedan ett år tillbaka har barn i förskoleklass skolplikt. Det innebär bland annat att skolans rektor måste godkänna ledigheter längre än ett par dagar, men det kände Therese inte till när reseplanerna tog form.

En vecka innan skolstart lämnade hon in ledighetsansökan för Ludwig – och drygt en månad senare kom rektorns avslag. Enligt Therese svarade rektorn via ett kortfattat mejl som inte öppnade för andra möjligheter, exempelvis att korta resan.

Då hade Therese visserligen redan hunnit boka flygbiljetter, och dessutom med hemresa ytterligare en vecka senare. Månaden de väntade på svar såg hon nämligen priset ticka upp med drygt 5 000 kronor för datumet då de först hade tänkt resa hem.

– Jag ville boka innan det gick upp ännu mer. Många sa att det kan vara svårt att få ledigt, men jag tyckte jag hade starka skäl, säger hon.

Kvällarna som Ludwig inte har fotbollsträning övar han på alfabetet i en ABC-bok som familjen själv införskaffat. Bild: Mia Höglund
Kvällarna som Ludwig inte har fotbollsträning övar han på alfabetet i en ABC-bok som familjen själv införskaffat. Bild: Mia Höglund

"Han hade ältat det"

Vill man ha mer ledigt än tio dagar krävs enligt skollagen "synnerliga skäl". Therese anser att familjen har det, men återkommer till begreppets otydlighet och efterfrågar en definition eller exempel.

– På ledighetsansökan står det bara vad det inte är, till exempel solsemester med familjen. Men det ska vi inte på, vi ska hälsa på familj även om de nu råkar bo i Singapore. Och detta är sista gången vi kan åka innan Ludwig börjar skolan på riktigt.

Är det inget alternativ att Ludwig stannar hemma?

– Absolut inte. Han hade blivit förtvivlad. Han hade ältat det, säger Therese.

Hennes röst brister när mormor Veronicas perspektiv kommer på tal.

– Klart hon vill träffa mig, men det är ju barnbarnen som är det viktiga. När hon ringer är det ju inte mig hon vill prata med, det är dem.

Kan man inte se rektorns beslut som omsorg om din son?

– Jag vet inte. Hon skrev bara att han behöver vara i skolan för att lära. Men jag anser att jag kan lära honom det han missar under veckorna vi är borta. Och att han kommer lära sig mycket där, träna på sin engelska och på att simma till exempel.

LÄS MER: Jaara Åstrand: "Förskoleklassen befäster det tidiga lärandet"

Stannat om han var äldre

Therese erbjöd sig att läsa in läroplanen och ta med läxor till sonen, men enligt ett uppföljande mejl från rektorn sker lärandet i förskoleklass främst i klassrummet.

Therese understryker att resan aldrig hade varit aktuell om Ludwig varit äldre, exempelvis i årskurs tre, sex eller nio då eleverna gör nationella prov.

– Men han går i förskoleklass. Då borde reglerna om synnerliga skäl inte vara lika strikta.

Ni kommer åka trots avslag på ledighetsansökan. Vad innebär det?

– De kan välja att ge mig böter. Och även att koppla in socialen. Men jag tror inte att de gör det. Kanske om det händer ett flertal gånger. Kommer de verkligen lägga ner så mycket energi för att en sexåring hälsar på sin mormor, frågar Therese retoriskt.

Hon tillägger att det inte på något vis är synd om hennes familj, men att deras erfarenhet förhoppningsvis kan hjälpa andra.

Rektorn på Ludwigs skola har avböjt att kommentera ärendet.

LÄS MER: Familj hemskolade barn – får böta över en halv miljon

Fakta: Skolplikt och ledighet i förskoleklass

Förskoleklassen, eller nollan som den också kallas, ska fungera som en brygga mellan förskolan och grundskolan. Dagarna är mer strukturerade än i förskolan, med en blandning av lektioner och fri lek.

Hösten 2018 infördes skolplikt för förskoleklass. Det innebär att eleverna, precis som i högre årskurser, får vara lediga i upp till tio dagar per läsår för exempelvis vissa resor eller religiösa högtider. Om det finns "synnerliga skäl" kan en elev få vara ledig längre tid, men enligt Skolverket ska den möjligheten användas restriktivt.

På sin hemsida skriver myndigheten: "En ansökan om ledighet ska alltid bedömas individuellt och med utgångspunkt i barnets bästa. (...) Rektorn kan alltså vara flexibel utifrån barnets bästa när hon eller han beslutar om ledighet för en elev i förskoleklass.

Samtidigt ska alla sexåringar få en likvärdig och bra grund för sin fortsatta skolgång. Rektorn behöver göra en samlad bedömning av elevens förhållanden och sitt ansvar för verksamheten när hon eller han fattar sitt beslut."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.