Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Troligtvis är det en varg som angripit får vid nio tillfällen sedan midsommar.

LRF och länsstyrelsen kräver vargjakt i Bredfjällsreviret

Både länsstyrelsen och LRF, Lantbrukarnas riksförbund, kräver skyddsjakt på varg i Bredfjällsreviret i Västsverige.
Området sträcker sig mellan de fyra kommunerna Uddevalla, Stenungsund, Kungälv och Lilla Edet, och vid en inventering som gjordes i våras, konstaterades två vargar - en hona och en hane.
Under de senaste två månaderna har nio angrepp skett på tamdjur i reviret, enligt länsstyrelsen. Myndigheten har bedömt att angriparen med största sannolikhet varit varg. Totalt har 47 får och lamm dödats, sex får har fått skador och fem har försvunnit. Rovdjursstängsel ska dock inte ha funnits. Mycket tyder på att det är en och samma varg, alfahanen, som biter ihjäl fåren.

Länsstyrelsen och LRF Väst kräver nu skyddsjakt i Bredfjällsreviret. LRF konstaterar i sin ansökan till Naturvårdsverket att "de förebyggande åtgärder som vidtagits har hittills inte varit tillräckliga för att förhindra nya angrepp i området", och anser samtidigt att det är "orimligt att kräva att djurägare ska utföra det tidskrävande och kostsamma arbetet med att sätta upp rovdjursstängsel lika fort för att nya angrepp inte ska kunna ske".

LRF bedömer att skyddsjakt är enda lösningen för att förhindra fler angrepp, och vill att den ska ske till och med den 1 november i år, högst 500 meter från hägn med djur inom området mellan E6 i väst, riksväg 45 i öst och riksväg 44 i norr.
- Jag tycker att det är högst viktigt att vi plockar bort den här individen som angriper tamdjur. Om inte så blir det omöjligt att få landsortsborna att gå med på att ha varg över huvud taget, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Väst.
Länsstyrelsen påpekar i sin ansökan att det är viktigt att det är "rätt varg som blir avlivad".