Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lovar krafttag för arbetsmiljön

Interna motsättningar på akutmottagningen på Varbergs sjukhus ledde nyligen till att ortopedin och kirurgin fick stängas.

Nu lovar ledningen krafttag för att förbättra arbetsmiljön. Om inte det lyckas kan patientsäkerheten vara hotad enligt Läkarfacket.

– Det finns en kultur och stämning som lätt leder till motsättningar. Jag vet inte varför det är så, utan kan bara konstatera att arbetsmiljön inte är bra, säger Per Meijer, ordförande i Hallands läkarförening.

I november i fjol fick två patienter på akuten vänta åtta respektive sex timmar på att få träffa en läkare. Enligt reglerna skulle de ha fått vänta maximalt 30 minuter.

Händelserna rapporterades som avvikelser och senare gjordes två anmälningar enligt Lex Maria. Ledningens agerande fick de två berörda läkarna, som också kritiserades, att känna sig utpekade. I helgen sjukskrev sig flera läkare som skulle arbeta jourpass och patienter fick skickas till andra sjukhus.

Men enligt facket var stängningen av ortopedi och kirurgi ett symptom på en i grunden dålig arbetsmiljö. Problemet har funnits i flera år och var uppe till diskussion för 1,5 år sedan, utan att någon lösning hittades.

Per Meijer reagerar starkt på ledningens påstående läkarföreningen skulle ha ifrågasatt rapporteringen av händelserna.

– Helt fel. Eftersom vi inte vet om läkarna gjort rätt eller fel är det bra att Socialstyrelsen tittar på det, säger Per Meijer.

Däremot har facket invändningar mot hanteringen av ärendena.

– Det har inte handlagts på ett bra sätt. Ett avvikelsesystem ska inte peka ut enskilda, utan fokusera på systemfel, säger Meijer.

Efter att de båda läkarna i tisdags träffade sjukhuschefen står det klart att händelserna inte kommer att resultera i de varningar som aviserats.

– Men kritiken mot att de inte infann sig i tid på akuten i november kvarstår, säger sjukhuschef Anders Dybjer.

I ett pressmeddelande i veckan deklarerade arbetsgivarsidan att det nu måste tas krafttag för att gemensamt lösa problemen.

Facket är inne på samma linje.

– Arbetsmiljön måste bli dräglig för alla anställda på akuten, så att vi kan garantera en hög patientsäkerhet. Det är mitt krav på sjukhusledning och regionledning, säger Per Meijer.

Anders Dybjer poängterar dock att problemen enbart gäller läkarnas arbetsförhållanden inom kirurgi och ortopedi. Övrig personal på akuten är relativt nöjd med sin arbetsmiljö.