Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte helt klart. MP och hur personrösterna faller i M kan avgöra vilka som bildar allians på Tjörn. Bild: Svante Örnberg

Lokalt parti valvinnare på Tjörn

Det lokala Tjörnpartiet fördubblar sitt stöd. Löftet att partiet ska göra slut på svågerpolitiken gick hem hos väljarna.

Tjörnpartiet startade sex månader innan valet 2014 och fick redan då tre mandat och 6,2 procent av rösterna. I år ökar de till 12,3 procent och plockar ytterligare två stolar i kommunfullmäktige.
– Vi har varit tydliga hela vägen, inte bara tre veckor före valet. Vi har varit på olagliga beslut och överklagat dem. Vi har varit tydligt emot vänskapskorruption och markerat mot enskilda politiker, säger Gert Kjellberg, första namn på Tjörnpartiets lista.

I nuläget ser det dock ut som att alliansen med stöd av Miljöpartiet kan fortsätta styra ön. En avgörande fråga kan bli vilka moderater som röstas in i kommunfullmäktige då partiet ställde upp med två listor och den ena listan inte vill samarbeta med andra än allianspartierna. 
Tjörnpartiet säger sig kunna samarbeta med alla utom Miljöpartiet. Men alliansledaren Martin Johansen (L), som i dag är kommunstyrelsens ordförande, är tydlig med att han inte kan tänka sig något regelrätt samarbete med Tjörnpartiet. 

Socialdemokraterna som är valets stora förlorare med ett tapp på nio procent stänger dock inte dörren.
– Det har vi inte resonerat om än, säger oppositionsråd Benny Andersson (S). 
Han ser en stark förklaring till partiets dåliga valresultat.
– Tidigare har vi haft många fler väljare som röstar på oss lokalt än i riksdagsvalet. Nu har Tjörnpartiet tagit över våra frågor. Vi kan inte föra samma starka retorik som dem, säger Benny Andersson.
Liberalerna är fortsatt starka på Tjörn och ökar till och med något, liksom allianskollegorna C och KD.