Lokalt energibolag satsar på vattenkraft

Kommunala bolaget Alingsås energi gick segrande ur förhandlingen och köper nu fyra vattenkraftverk längs Säveån från statliga Vattenfall. Priset vill både köpare och säljare hålla hemlig.

ANNONS
|

–I första hand handlar det om att vi vill fortsätta med vår hållbarhetsprofil. Vi producerar redan förnybar energi i form av fjärrvärme och biobränsle och nu fick vi också möjlighet att köpa vattenkraftverken, säger Jan Olofzon, vd för Alingsås energi.

I affären ingår anläggningarna i Solveden och Torska som återfinns längs Säveån i Alingsås kommun, men även kraftverket Tollered i Lerums kommun och Jonsered i Partille. Den totala elproduktionen för de fyra verken beräknas till cirka 22 miljoner kilowattimmar per år.

–Det handlar om 10–15 procent av vår totala årliga energiproduktion.

Alla stationerna är belägna nedströms sjön Mjörn i Alingsås.

ANNONS

– Det gör att vi som bolag får rådighet över vattenregleringen av sjöarna Mjörn och Ömmern. Det är av samhällsekonomiskt intresse för vår ägare (Alingsås kommun) och kommer att bli allt viktigare i framtiden, säger Jan Olofzon.

Vattenfall och Alingsås energi kom överens om köpet i förra veckan och 2 oktober går kraftverken över i det kommunala bolagets ägo.

Hur mycket kostade de?

–Den siffran kommer inte att bli offentlig enligt en överenskommelse mellan köpare och säljare, svarar Jan Olofzon.

Enligt flera experter som GP har varit i kontakt med finns det i dag ett riktpris på två–tre kronor per årskilowattimme. Med den siffran som bakgrund skulle affären hamna i ett härad omkring 50 miljoner kronor. Därutöver kan ändå priset variera, bland annat på grund av renoveringsbehov alternativt om det finns elcertifikat (ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el).

Lerum energi var också intresserat att utöka bolagets tre befintliga vattenkraftverk med ytterligare fyra, enligt vd:n Mats Jakobsson.

–Jag ska inte sticka under stol med att det fanns ett intresse från oss, men Alingsås valde uppenbarligen att betala bättre. Det viktigaste är väl ändå att vattenkraften längs Säveån används, säger han.

Christer Ljunggren, vd för Vattenfall Vattenkraft konstaterar att det fanns ett antal intressenter, men att valet i slutändan föll på Alingsås.

ANNONS

–Vi tror att det finns bättre ägare än Vattenfall till de mindre kraftverken då vår linje passar mer in på storskalig vattenkraft.

Betyder det att ni kommer avyttra fler verk?

– Vi har en kraftstation där vi är i slutfasen av en försäljning, men förutom den är det inte aktuellt att avyttra några fler i dagsläget.

Vattenfall är en av de ledande vattenkraftsproducenterna i Norden med cirka 100 vattenkraftverk. Merparten av kraftverken ligger i Sverige och ett tiotal i Finland.

ANNONS