Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En hel ny huskropp ska byggas på Kungälvs sjukhus.

Lokala sjukhus byggs ut och nya planeras

Sjukhusen i Kungälv och Alingsås ska byggas ut för sammanlagt en och en halv miljard. Samtidigt startar en planering för två nya närsjukhus i kranskommunerna.

Det var för några veckor sedan som den nya grönblå regionledningen i Västra Götaland flaggade för en utbyggnad av fler specialistcentra inom Göteborgregionen och att lasaretten i Alingsås och Kungälv skall byggas ut med nya specialiteter. Främst är det Kungälv som ska få en utökad akutsjukvård. Efter budgetpresentationen tidigare i veckan ökar nu investeringsvolymerna.

Kungälvs sjukhus ska till och med 2019 växa med en hel huskropp med vårdavdelningar, vilket i sin tur kommer att ge akutsjukvården större plats. Kostnad: en miljard kronor. Och till och med 2021 ska sjukhuset i Alingsås byggas ut för att öka kapaciteten inom operation, mottagning och vård. Kostnad: en halv miljard.

– Kungälvs sjukhus ska genomgå en rejäl nysatsning vilket är oerhört viktigt. Dels behöver sjukhuset byggas ut men det finns också en befolkningsökning i södra Bohuslän som vi måste möta med bättre vård. Dels ser vi att allt fler orustbor vänder sig till Kungälv istället för till Uddevalla sjukhus, säger regionrådet Kristina Jonäng (C).

Benny Strandberg (KD) är ordförande för Kungälvs sjukhus. Han säger att det ännu inte är klart vilka nya specialiteter som skall in i sjukhuset men välkomnar i högsta grad de satsningar som regionen vill göra.

– Vår status som akutsjukhus slås långsiktigt fast då vi också skall ta hand om fler patienter från Hisingen. Sedan är det riktigt att vi har en ökad ström av patienter från Orust som söker sig till Kungälv.

Benny Strandberg säger att man måste både gasa och bromsa vid sjukhuset eftersom Kungälv också dras med underskott i dag

– Utbyggnaden innebär en satsning för framtiden, säger han.

Munkebäck-Partille och Härryda-Mölndal

Utöver utbyggnaderna i Kungälv och Alingsås har tjänstemännen på regionkansliet fått i uppdrag av politikerna att utreda möjligheterna för ytterligare närsjukhus, likt det nuvarande i Angered, med placering i Göteborgs kranskommuner.

– Även om det ligger några år framåt i tiden kommer vi att fullfölja den här satsningen. Vad vi kan se idag kan det bli ett par ytterligare specialistcentra där ett sannolikt hamnar i Munkebäck-Partille och ett i Härryda-Mölndal. Tillsammans med satsningarna på Alingsås och Kungälv med nya specialiteter betyder det att vi kan ge en betydligt bättre vårdservice i kranskommunerna kring Göteborg, säger regionrådet Jonas Andersson (FP).

Han betonar att placeringarna inte är spikade utan att närsjukhusen ännu är på tankestadiet.

– Vi måste börja sondera hos kommunerna läget eftersom planeringstiden för sådana här projekt är så lång, säger Jonas Andersson.


Fakta: Sjukhussatsningar

Kungälvs sjukhus ska byggas ut med fler vårdavdelningar. Kostnad: en miljard kronor. Klart: 2019.

Alingsås sjukhus ska utöka kapaciteten inom operation, mottagning och vård. Kostnad: en halv miljard kronor. Klart: 2021.

Två närsjukhus planeras för att avlasta dagens akutsjukhus. Ett kan hamna i Mölndal eller Härryda och det andra i Partille eller Munkebäck i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.