Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokala restriktioner mot corona i Halland – hela västkusten hårt drabbad

Västra Götaland fick det i förra veckan. På tisdagen kom besked om att ytterligare tre regioner får lokala restriktioner.
Bland annat skärps nu tonen i Halland – med samma uppmaningar som grannregionen i norr fick i torsdags.

Råden skärps i Jönköping, Halland och Örebro. Det var beskedet på tisdagen – som innebär att totalt åtta regioner nu har särskilda åtgärder för att begränsa en ökad smittspridning.

I Region Halland var smittskyddet redan i fredags öppet med att det kunde ske, efter att grannarna längs kusten – Västra Götaland och Skåne – redan fått skärpta råd.

Nu har Folkhälsomyndigheten alltså fattat beslutet som rör hallänningarna. Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar varför:

– Där har man sett en dramatisk utveckling. Det är inte uppe på samma höga nivåer ännu som man ser i framför allt Örebro, men även i Jönköping, men som sagt en väldigt snabb utveckling. Därför finns ett behov av att gå vidare.

LÄS MER: Coronaläget i Sverige värre än väntat – Tegnell: ”Tyvärr är det inte så enkelt”

Samma råd som i Västra Götaland

Medan Skåne och Uppsala fick egna råd – med bland annat fokus på kollektivtrafiken – har de senaste sex regionerna allihop haft samma.

Det handlar om skärpningar riktade mot fysiska kontakter och sammanhang där många träffas. Däribland finns råd om att avstå köpcentrum och idrottsaktiviteter.

Även verksamheter och arbetsgivare möts av skarpare råd – och 300-gränsen blir åter en 50-personersgräns.

467 fall förra veckan

Förra veckan ökade antalet fall i Halland med 140 procent jämfört med veckan innan. Dessutom ser man en högre belastad sjukvård.

– Vi har fått en spridning in i äldreomsorgen som oroar oss mycket, för vi vet att det också riskerar att generera en ökad belastning på inneliggande sjukvård, säger regionens smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Hon ser allvarligt på utvecklingen.

– Vi vill understryka allvaret i situationen. Det här är ett läge när alla måste hjälpas åt. Det är nu vi har chansen att stoppa den här smittspridningen som eskalerar, och därmed förbättra oddsen för resten av hösten och den kommande vintern och julen.

Åtta regioner med skärpta råd

Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, poängterar att alla behöver göra sitt yttersta nu – inte leta kryphål för att leva så normalt som möjligt.

– Är jag tveksam bör jag göra det som ur ett smittspridningsperspektiv är säkrast.

Fem regioner har sedan tidigare skärpt de allmänna råden lokalt: Skåne, Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland.

LÄS MER: Uppmaningen: Bjud inte hem vänner – skjut upp möten

LÄS MER: VGR går upp i stabsläge

Fakta: Råden som införs i Halland

Allmänhet:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter:

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, att öppettiderna anpassas eller att digitala alternativ erbjuds.

Arbetsgivare:

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Råden gäller till och med 24 november, med möjlighet till förlängning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.