Nu vill Stenungsunds kommun ha in inspelade ljud från invånarna inför en konstutställning som ska visas upp i höst. Sara Lund, Marie Beijerhag och Johanna Beijerhag tänker spontant på industrierna, tågen och utelivet på somrarna.
Nu vill Stenungsunds kommun ha in inspelade ljud från invånarna inför en konstutställning som ska visas upp i höst. Sara Lund, Marie Beijerhag och Johanna Beijerhag tänker spontant på industrierna, tågen och utelivet på somrarna.

Ljudet av Stenungsund

ANNONS
|

Ljuden kommer att spelas upp i samband med att utställningen Hembygd anländer till Stenungsund i höst.

– Vi vill öka folks medvetande om platsen där man bor, att man ska reflektera mer kring lokala frågor. Ljudet är kanske något man inte tänker så mycket på i vardagen men vi hoppas att det här gör att man kanske öppnar sina sinnen lite mer, säger Annika Forsberg, barn- och ungdomskultursamordnare i Stenungsund.

Utställningen är en del i ett stort projekt om ungdomars syn på sin hembygd. Producenterna Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson har intervjuat 116 ungdomar runt om i Sverige, vissa har också filmats. Ytterligare 750 gymnasieelever har fått skriva om sin hembygd i olika teman och ett 30-tal har själva fått fotografera sin hembygd.

ANNONS

Resultatet har blivit ett gediget material om och av unga som bara växer.

– Det hade vi inte trott från början. Vi utgick från det lokala, är man någon gång engagerad så är det där. Göteborgsregionens kulturregion tyckte det här var ett bra projekt, vi fick pengar till ett uppföljande projekt och åkte runt och intervjuade och filmade i varje kommun i regionen, berättar Annica Carlsson Bergdahl.

Bland annat har Emelie Blå Nordström ifrån Stenungsund fått skildra kommunen i bilder. Allt material från Hembygd presenteras även på en digital plattform tillsammans med pedagogiskt underlag för gymnasielärare.

Projektet fick förra årets pris för Årets pedagogiska projekt av Fuism, föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer, och boken Hembygd – någonstans i Sverige fick fina recensioner när den kom ut 2012.

– Jag har alltid velat ha med det pedagogiska, det är ett bra sätt om man vill att unga ska vara delaktiga i vårt samhälle. Gör man workshops utifrån ungas tankar om sig själva så ökar man engagemanget, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Under 2014 turnerar två utställningar om Hembygd runt om i Sverige. I augusti är det dags för Stenungsund och en större utställning visas på Göteborgs stadsmuseum till och med september.

ANNONS

Inför utställningen har Stenungsunds kommun också utlyst en novelltävling för ungdomar mellan 12 och 26 år. Bidragen kommer att vara med på utställningen.

ANNONS